-0.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 0:27
No menu items!

Parlamentul a încuviințat starea de alertă, cu 10% voturi negative

spot_img

Parlamentului a adoptat, miercuri, hotărârea de încuviinţare a instituirii stării de alertă pe teritoriul României, cu 372 de voturi „pentru”, 37 „împotrivă” şi şapte abţineri. Parlamentarii au introdus însă câteva amendamente, conform Agerpres. Este pentru prima dată când România utilizează acest instrument pentru limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2, legea care stă la baza procedurii din parlament fiind redactată, aprobată și promulgată în urmă cu o săptămână, ca urmare a criticilor aduse de Curtea Constituțională a României cu privire la modul în care a fost guvernată țara pe timpul stării de urgență.

„Se încuviinţează starea de alertă şi măsurile instituite prin Hotărârea Guvernului nr. 394 din 18 mai 2020 privind declararea stării de alertă şi măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, publicată în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 410 din 18 mai 2020, potrivit art. 4 alin. (3) şi (4) din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 396 din 15 mai 2020„, precizează hotărârea adoptată de Parlament.

Parlamentarii au adus unele completări la hotărârea de Guvern. Astfel, a fost introdus un nou articol la anexa 1 a Hotărârii de Guvern, potrivit căruia „autorităţile publice locale, pentru unităţile sanitare din subordine, exercită atribuţia de numire, suspendare şi eliberare din funcţie a persoanelor care ocupă funcţii de conducere în cadrul acestor unităţi, în condiţiile legii”.

O altă prevedere a fost introdusă la anexa 2. „Guvernul României, prin Ministerul Sănătăţii, va pune la dispoziţia autorităţilor publice locale necesarul de măşti de protecţie pentru familiile şi persoanele defavorizate de pe raza unităţilor administrativ – teritoriale respective”, precizează textul nou introdus. 

Parlamentarii au eliminat din articolul 5, care precizează punctele de frontieră care se menţin închise temporar, referirile la cele de la Turnu din judeţul Arad, Salonta şi Valea lui Mihai din judeţul Bihor.    

Parlamentarii au renunţat, la solicitarea secretarului de stat în MAI Raed Arafat, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, la două amendamente aprobate în comisiile juridice referitoare la carantină.

UPDATE – ALDE nu a votat pentru starea de alertă la nivel național.

„Am ajuns să discutăm despre o nouă stare excepţională pentru toată ţara, pentru că Guvernul este incapabil să facă ceea o lume întreagă face: să testeze cu cap, să testeze masiv şi să testeze local. Dacă ar fi făcut acest lucru şi nu ar fi fost cu mintea doar la alegeri, întâi la alegeri, întâi la anticipate şi apoi la cele la termen, astăzi nu am mai fi fost în această situaţie, ci, în cel mai rău caz, s-ar fi pus problema unor stări de alertă la nivel local, acolo unde s-au identificat focare şi zone cu potenţial de a deveni focare. ALDE nu poate accepta ca o ţară întreagă să sufere din cauza unor incompetenţi care încă ne mai guvernează”, a spus Tăriceanu, miercuri, plenul Parlamentului.

Potrivit lui Tăriceanu, starea de alertă ar trebui să fie numai una locală şi nu naţională.

„Insistenţa de a bloca întreaga economie în care guvernul se laudă că am avut cele mai puţine victime din univers (…) miroase a dorinţă de a mai umple câteva din puşculiţele de partid, prin achiziţii dubioase şi fără licitaţie şi direcţionate către firmele de partid”, a adăugat Tăriceanu.

El a atras atenţia că Guvernul nu ar fi trebuit să închidă cinci dintre punctele de trecere a frontierei cu Ungaria şi ca apreciat drept „inacceptabil” faptul că activitatea cultelor religioase este reglementată printr-un ordin comun al Ministerului de Interne şi al Sănătăţii.