-0.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 1:50
No menu items!

Parlamentul a dublat alocațiile pentru copii. PNL: „Să spuneți și de unde luăm banii!”

spot_img

Camera Deputaţilor a respins, miercuri, Ordonanţa Guvernului prin care dublarea alocaţiilor copiilor a fost amânată de Executivul Orban până la 1 august. Dacă va fi promulgată de şeful statului, Guvernul va fi obligat să aplice majorarea, deși liderul deputaților liberali a declarat, la scurt timp după vot, că nu există bani pentru dublarea alocațiilor, iar parlamentarii ar trebui să indice și sursa de finanțare.

Președintele poate retrimite legea la Parlament sau o poate ataca la Curtea Constituțională. Același lucru poate fi făcut și de liberalii care contestă sustenabilitatea măsurii și spun că România deja se împrumută ca să plătească pensii și alocații.

Au fost 209 de voturi pentru legea de respingere, 3 voturi contra și 6 abțineri.

Fostul ministru al muncii Lia Olguţa Vasilescu a amintit, în dezbaterea la proiectul de lege, că pe vremea guvernării PSD, liberalii au depus un amendament pentru majorarea alocaţiilor pentru copii. “Nu ne-am plâns că nu avem bani şi am găsit imediat resursele bugetare. Nu este nevoie de 6 sau 7 miliarde, pentru plata alocaţiilor, ci de 3,2 miliarde, îi puteţi lua de la bunuri şi servicii”, a spus Vasilescu, precizând că acum, PSD-ul a depus un amendament pentru dublarea alocaţiilor.

Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a spus, la rândul lui, că Guvernul PNL va majora alocaţiile copiilor, aşa cum a făcut-o de două ori până acum, prin legile depuse de Cristina Pocora şi Robert Sighiartău. Deputatul PNL a spus că efortul bugetar îl reprezintă întreaga sumă pentru investiţii din buget. “Ştim factura neplătită de PSD, şi acum a venit şi pandemia”, a spus el.

Propunerea legislativă a PSD prevedea dublarea alocației pentru copiii între 2 și 18 ani, la 300 de lei, respectiv la 600 de lei pentru copiii până în 2 ani şi cei cu handicap. Pe 14 ianuarie, legea a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis. Ulterior, Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență pentru prorogarea termenului de intrare în vigoare a legii până la 1 august, la rectificarea bugetară. În februarie, OUG-ul a fost respins și în Senat.