4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 12:45
No menu items!

Parlamentarii Valer Marian și Liviu Harbuz, în incompatibilitate. Agenția de Integritate a sesizat Parchetul General UPDATE

spot_img

  • UPDATE

Senatorul Valer Marian a susținut vineri că decizia ANI prin care a fost declarat incompatibil este „o imbecilitate juridică”, o va contesta în instanţă şi va face plângere penală pentru abuz în serviciu şi calomnie împotriva inspectorului de integritate şi a preşedintelui ANI, Horia Georgescu.

„Comunicatul ANI constituie o aberaţie, chiar o imbecilitate juridică, urmând să-l contest pe cale legală şi, totodată, să formulez plângere penală pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi calomnie împotriva inspectorului de integritate Alina Loredana Ţărnă şi a preşedintelui ANI, Horia Georgescu”, se arată într-un comunicat semnat de Valer Marian și remis vineri presei.

Senatorul a menţionat că, la sfârşitul lunii iulie, a transmis ANI un punct de vedere prin care a arătat că starea de incompatibilitate care i-a fost imputată prin adresa Inspecţiei de Integritate este total nefondată, „dovedind fie o crasă superficialitate, fie o rea-credinţă vădită” din partea inspectorului de integritate Alina Loredana Ţărnă.

Valer Marian a explicat că în cadrul societăţilor comerciale nominalizate în raportul prin care i se constata incompatibilitatea – SC Nord Vest Press SRL Satu Mare şi SC Bonda Impex SRL Cluj-Napoca – a deţinut un mandat limitat de administrator care a expirat cu mult timp înainte să devină senator, respectiv de 18 ani în cazul SC Nord Vest Press SRL şi de 12 ani în cazul SC Bonda Impex SRL.

Marian a mai arătat că societăţile comerciale nominalizate au fost dizolvate de drept, deci şi-au pierdut personalitatea (capacitatea) juridică, încetându-şi existenţa ca subiecte de drept cu 3 ani înainte ca el să devină senator. Potrivit acestuia, ambele societăţi comerciale au fost ulterior supuse lichidării judiciare şi au fost radiate din Registrul Comerţului.

„Având în vedere că, pe de-o parte, mandatele de administrator expiraseră, iar, pe de altă parte, societăţile nominalizate îşi încetaseră existenţa prin dizolvare de drept înainte de a deveni senator, este mai mult decât evident că nu mai exista obligaţia de a declara calitatea de administrator în declaraţia de interese şi că nu putea exista nicidecum o stare de incompatibilitate”, a subliniat Valer Marian.

Potrivit lui Marian, comunicatul ANI reprezintă o comandă politică în scopul terfelirii imaginii sale, în contextul declaraţiilor politice, interpelărilor parlamentare şi denunţurilor penale făcute în ultima perioadă împotriva actualilor lideri naţionali ai PSD, premierul Victor Ponta şi vicepremierul Liviu Dragnea, după trei ani de declaraţii şi interpelări împotriva preşedintelui Traian Băsescu şi a unor foşti miniştri PDL.

Acesta a apreciat că acest comunicat al ANI constituie şi „un pretext de răzbunare” din partea preşedintelui ANI, Horia Georgescu, împotriva căruia a depus un denunţ penal la Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu împotriva intereselor publice. Senatorul a afirmt că a depus acest denunţ penal întrucât Georgescu, împreună cu fostul preşedinte Cătălin Macovei, în calitate de ordonatori principali de credite, ar fi cauzat cu rea-credinţă ANI un prejudiciu de 508.713 lei, care a fost constatat printr-un raport transmis Senatului de Curtea de Conturi în anul 2011.

Agenția Națională de Integritate (ANI) a constatat că senatorul Valer Marian, deputatul Liviu Harbuz şi fostul senator Iulian Rasaliu au fost în incompatibilitate, întrucât au fost, în timpul mandatelor parlamentare, administrator în cadrul unor firme sau persoană fizică autorizată, respectiv au ocupat o funcţie publică de conducere.

Potrivit unui comunicat de presă remis vineri de ANI, Valer Marian s-a aflat în stare de incompatibilitate, deoarece a deţinut simultan calitatea de senator şi funcţia de administrator în cadrul SC Nord Vest Press SRL (în perioada 19 decembrie 2008 – 14 martie 2011) şi SC Bonda Impex SRL (19 decembrie 2008 – 12 iulie 2013).

Valer Marian nu a menţionat calitatea de administrator la societăţile comerciale Nord Vest Press SRL şi Bonda Impex SRL în niciuna dintre declaraţiile de interese depuse în calitate de senator, în perioada decembrie 2008 – iunie 2013, motiv pentru care ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Potrivit ANI, la rândul lui, deputatul Liviu Harbuz (foto sus) se află în stare de incompatibilitate, începând cu data de 20 decembrie 2012, întrucât deţine simultan atât calitatea de deputat, cât şi pe cea de comerciant persoană fizică autorizată, în cadrul „Harbuz Liviu Persoană Fizică Autorizată”.

Conform dispoziţiilor art. 82, alin. (1), lit. a) din Legea nr. 161/2003, „calitatea de senator este incompatibilă cu funcţia de administrator la societăţile comerciale”, iar art. 16, alin. (2), lit. a) din Legea nr. 96/2006 stipulează: „calitatea de senator este, de asemenea, incompatibilă cu funcţia de administrator la societăţile reglementate de Legea societăţilor nr. 31/1990”.


În ceea ce-l privește pe Marian Iulian Rasaliu (foto sus), ANI susține că acesta s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât, în perioada exercitării mandatului de senator (2008-2012), a participat la concursul organizat în data de 1 octombrie 2010 de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) – Braşov, în vederea ocupării funcţiei publice de conducere de şef serviciu al Serviciului Economic Recuperare Debite. În urma susţinerii concursului, Marian Rasaliu a fost declarat „admis” şi numit în funcţie la data de 12 octombrie 2010, pe perioadă de timp nedeterminată.

Ulterior, la 13 octombrie 2010, Marian Rasaliu s-a suspendat din funcţia publică pe durata exercitării mandatului de senator, respectiv până la data de 19 decembrie 2012.

La data participării la concurs, respectiv la data ocupării funcţiei publice de şef serviciu, acesta deţinea deja o funcţie publică, respectiv cea de senator.

Prin urmare, potrivit ANI, Rasaliu s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 13 octombrie 2010 (data suspendării din funcţia de şef serviciu la APIA) – 19 decembrie 2012 (data reluării activităţii de şef serviciu).

Astfel, el nu a respectat dispoziţiile art. 81, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „calitatea de senator este incompatibilă cu exercitarea oricărei funcţii publice de autoritate, potrivit Constituţiei, cu excepţia celei de membru al Guvernului”.

În replică, senatorul Marian Rasaliu a arătat că nu s-a aflat în incompatibilitate şi că nu a făcut altceva decât să vrea să muncească. „Eu nu consider că a fost o incompatibilitate pentru o zi, pentru că aveam timp de gândire. Puteam să optez pentru oprirea mandatului de senator şi continuarea celui de şef de serviciu. Câteva ore consider că aveam dreptul să aleg între cele două chestiuni. Nu am făcut altceva decât să vreau să muncesc”, a declarat Rasaliu.

Andrei Tudor