3.1 C
București
luni, 25 noiembrie 2024 - 8:08
No menu items!

Parlamentarii PSD și PNL au dat cu ”seen” grevei profesorilor și au votat legile Educației. USR și Forța Dreptei  vor ataca noile legi la Curtea Constituțională

spot_img

Senatul a adoptat luni legea învăţământului preuniversitar şi legea învătăţământului superior, în calitate de for decizional. 

Proiectele de legi ale Educației au fost trecute pe lista de vot final la Senat, cameră decizională, chiar în prima zi de grevă generală în Învățământ.

Legea învăţământului preuniversitar a fost adoptată cu 81 de voturi „pentru” şi 28 de voturi „împotrivă”, iar legea învăţământului superior cu 79 de voturi „pentru” şi 28 „impotrivă”.

Senatorii AUR şi cei de la USR au votat împotriva celor două proiecte de lege ale educaţiei.

USR a demarat o campanie prin care politicienii din Opoziție au făcut apel la populație să le scrie senatorilor să nu voteze proiectele de legi ale Educației.

Președintele USR Cătălin Drulă a anunțat luni că USR și Forța Dreptei vor ataca noile legi ale Educației la Curtea Constituțională, potrivit unui comunicat. 

USR și Forța Dreptei susțin că noile legi încalcă principiul egalității în drepturi, încălcă dreptul la învățătură, încălcă dreptul la viață privată, încalcă dreptul de proprietate publică.

USR și Forța Dreptei vor invoca în sesizare și o serie întreagă de motive legate de procedură, insecuritate juridică, greșeli de redactare, terminologii eronate și paralelisme legislative.

”Într-o Românie Educată, azi ar fi fost o zi obișnuită de școală. Copiii ar fi fost la ore, alături de profesorii lor, iar părinții la serviciu, ca de-obicei. În România lui Klaus Iohannis, școlile au fost goale azi, pentru că profesorii se luptă pentru salarii decente. Aveam șansa prin noile legi ale Educației să facem schimbări în sistem, dar PSD și PNL au refuzat orice reformă. În forma actuală, aceste legi înrăutățesc ceea ce mergea deja prost în Educație, de aceea le vom ataca la CCR”, a anunțat președintele USR Cătălin Drulă.

Reamintim cele mai importante modificări din Legile Educației, potrivit site-ului Edupedu.

Prima generație care ar da acest examen de admitere este cea care intră în clasa a V-a în anul școlar 2023-2024, dacă proiectele legilor trec de Parlament până în toamnă.

Admiterea la liceu este un subiect care a stârnit controverse în spațiul public. Parlamentarii au decis ca un examen de admitere la liceu, pe lângă Evaluarea Națională, va fi introdus în noua lege a Educației, pentru 50% dintre locuri.

Religia, impusă ca disciplină opțională la Bacalaureat pentru elevii de la profilul uman, la proba specifică a profilului sau specializării

Banii pentru materialele profesorilor și posiblitatea de a primi o chirie de 400 de euro pe lună, amendamente eliminate din proiectul Legii învățământului preuniversitar

Obligația profesorilor de a promova diversitatea ca resursă de învățare, criticată de cultele religioase, a fost eliminată de deputații din Comisia de învățământ și înlocuită cu „respectarea diversității“

Profesorii care nu au locuință în localitatea unde au postul vor beneficia de decontarea transportului.

Condamnații penal și cadrele didactice sancționate nu pot fi membri în consiliul de administrație al școlii.

Hotărârile CA se vor lua cu majoritate de voturi, nu cu două treimi, cum este acum.

Telefonul mobil poate fi confiscat de la elevii din clasele primare și gimnaziu și predat părinților, potrivit unui amendament susținut și de ministrul Educației. Pentru elevii de liceu, decizia privind interzicerea telefoanelor rămâne la dispoziția școlii.

Educația elevelor gravide și a elevilor părinți, introdusă pentru prima dată în legea învățământului. Măsuri propuse: consiliere școlară și psihologică, sprijin financiar, posibilitatea de a amâna examenele, dacă sunt în perioada de naștere.

Exmatricularea elevilor, introdusă în proiectul de lege a învățământului, printr-o serie de amendamente susținute de Ministerul Educației, PSD, PNL, UDMR și AUR.

D.Constantin