1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 0:03
No menu items!

Parlamentarii PSD nu se înțeleg pe comisia „Alegeri 2009”

spot_img

Comisia parlamentară de anchetare a alegerilor prezidențiale din 2009 nu va fi constituită încă, proiectul de înființare fiind retrimis, miercuri, comisiilor juridice pentru clarificări.

Plenul reunit al Parlamentului a decis miercuri, cu 278 de voturi pentru și 17 împotrivă, retrimiterea la Comisiile juridice, pentru o săptămână, a raportului privind constituirea Comisiei speciale de anchetă pentru verificarea organizării alegerilor din 2009 și a rezultatului scrutinului prezidențial.

Solicitarea a venit din partea liderului de grup al PSD din Camera Deputaților, Marcel Ciolacu. „Ținând cont că în data de 20.04.2017 s-a înaintat Birourilor permanente reunite constituirea Comisiei speciale de anchetă având anumite obiective — și vă enumăr unul singur dintre ele — determinarea posibilei implicări a unor instituții și/sau persoane altele decât cele prevăzute de lege în derularea procesului electoral, iar în data de 24 aprilie Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în comunicatul său, a solicitat o anchetă in rem conform existenței unor suspiciuni că în procesul electoral din decembrie 2009 s-au implicat unele autorități publice și/sau persoane altele decât cele prevăzute de lege, vă propun retrimiterea raportului la Comisiile juridice reunite privind clarificarea obiectivelor Comisiei de anchetă”, a spus Ciolacu.

Președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a solicitat miercuri, în plenul reunit al Parlamentului, respingerea constituirii Comisiei de anchetă pentru alegerile din anul 2009. „Aplaudăm astăzi că PSD face un pas înapoi și face un pas înapoi de la o inițiativă care era menită să aducă în spațiul dezbaterii publice niște răfuieli politice chiar din interiorul PSD, pentru că, din nefericire pentru PSD, ce e într-un mod interesant pentru opinia publică observăm cum vocația trădării pare să fi existat profund în interiorul acestui partid și cum foarte multe nume din PSD, cum ar fi Maior, Ghiță, Ponta, Oprea, Onțanu, par să-și fi exersat această vocație a trădării în anul 2009. (…) Această comisie de anchetă nu-și are rostul în momentul în care a fost deschisă o anchetă penală. Ne menținem același punct de vedere. (…) Astăzi, în plen, solicităm respingerea propunerii de constituire a comisiei de anchetă, în cazul în care această respingere nu trece, pentru că majoritatea este la dumneavoastră, PNL va vota și pentru retrimiterea la comisie”, a anunțat Turcan.

Ea a criticat faptul că această comisie de anchetă ar urma să fie condusă de liderul PSD, Liviu Dragnea, președinte al Camerei Deputaților.

La rândul său, senatorul PMP Traian Băsescu a declarat, miercuri, că el este de acord cu înființarea Comisiei de anchetă privind alegerile din 2009 pentru că în acest fel PSD se face de râs până la capăt. „Contrar opiniilor exprimate până acum, eu solicit Camerelor reunite să votăm astăzi derularea acestei anchete și constituirea Comisiei de anchetă pentru alegerile din 2009. Vreau să vă dau câteva motive pentru care solicit acest lucru. Primul este că PSD trebuie să se facă de râs până la capăt și cred că ar fi un bun exercițiu. Al doilea motiv — poate această comisie îi va aduce aminte PSD că în anul 2009 în secțiile de votare eu aveam un singur reprezentant, iar marea alianță politică ce îl susținea pe domnul Geoană avea reprezentant PSD, PNL, UDRM, PC. Deci poate vreți să explicați cum a reușit să fure unul singur când patru hoți erau cu mâinile prin buletinele de voturi. Alt argument pe care vreau să vi-l dau — au fost renumărate buletinele anulate, au fost 134.000 de buletine anulate, la renumărare, urmare a deciziei CCR, s-a constatat că alianța PSD-PNL-UDMR-PC îmi furase mie 3.000 de voturi”, a susținut Băsescu, în plenul reunit al Parlamentului.

Valeriu Motoc