-1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 6:27
No menu items!

Parlamentarii au inițiative legislative trăsnite

spot_img

Parlament_plen_SZ

  • Deputaţii şi senatorii sunt preocupaţi de calitatea vieţii albinelor, ziua primarului, apa cu nitriţi, butonul de panică sau sănătatea dinţilor elevilor şi studenţilor

Când politica arde şi suntem restanţi la capitolul armonizarea legislaţiei interne cu cea europeană, parlamentarii români au ritmul lor propriu de lucru şi preocupări specifice. Ca să dea bine la CV, elaborează şi semnează, pe bandă rulantă, iniţiative legislative „fără număr-fără număr” şi astfel aglomerează şedinţele comisiilor de specialitate şi ordinea de zi a plenurilor Senatului şi Camerei Deputaţilor. Chiar dacă majoritatea acestor proiecte sunt respinse pe bandă, ele intră obligatoriu în circuitul legislativ, ceea ce presupune dezbateri, rapoarte, tone de hârtie consumată, multiplicări xerox şi, în final, vot. Numai la o simplă şedinţă de Birou Permanent la Camera Deputaţilor au fost distribuite în lucru, la comisii şi Consiliul Legislativ, în jur de 20 de iniţiative parlamentare, care mai de care mai pline de „substanţă”.

Campion la propuneri legislative este, de departe, deputatul PPDD Tudor Ciuhodaru. Parlamentarul are, în circuitul legislativ, mai multe iniţiative, în special pe domeniul medical, dar nu numai. Este vorba despre sănătatea dinţilor elevilor şi studenţilor, butonul de panică şi sancţionarea în regim de urgenţă a cazurilor de malpraxis. El propune, aşadar, ca statul să asigure gratuit serviciile stomatologice pentru copiii şi tinerii cu vârsta de la 18 la 26 de ani care sunt încadraţi într-o formă de învăţământ şi nu realizează venituri din muncă; instituirea obligaţiei instalării şi folosirii în instituţiile statului şi unităţile de învăţământ şi sanitare a unui dispozitiv destinat alertării imediate (buton de panică); crearea unui alt cadru legislativ pentru soluţionarea promtă a cazurilor de malpraxis, pacientul urmând să fie despăgubit în maxim 60 de zile de la depunerea plângerii. De la PC vine o propunere prin care şcolile şi universităţile să fie păzite strict de către Jandarmeria Română.

Printre iniţiativele legislative „altfel” se numără şi cea a unui grup de deputaţi PNL-PSD care susţin reîncadrarea la cerere, în unităţile militare de care aparţin, în funcţii militare sau civile a personalului militar clasat inapt pentru serviciul militar, în urma afecţiunilor fizice dobândite în timpul serviciului. Un deputat PDL cere printr-o lege interzicerea numirii la conducerea instituţiilor sau serviciilor publice de interes local a persoanelor care se află în relaţii de rudenie sau sunt afini până la gradul II cu primarul localităţii.

Mai mulţi parlamentari liberali au depus o lege prin care apa potabilă îmbuteliată să aibă inscrisă pe etichetă, obligatoriu, cantitatea de nitraţi şi nitriţi, iar un deputat UDMR cere ca decizia tăierii arborilor de pe spaţiile verzi să poată fi aplicată de autorităţile locale numai după obţinerea unei serii de avize de la Agenţia de Mediu.

Mai mulţi deputaţi PSD vor ca funcţionarii publici care ies la pensie să îşi poată continua şi serviciul, iar un parlamentar PPDD susţine majorarea cu 20 la sută a venitului minim garantat pentru persoanele beneficiare de ajutoare sociale.

De la PDL vine o altă propunere privind asigurarea gratuită a incinerării sau a locurilor de veci pentru văduvele de război dar şi o propunere ca farmaciile să fie scutite de orice taxe pentru afişarea emblemei sau firmei. O altă iniţiativă legislativă, de această dată a PSD, are ca obiect declararea zilei de 18 februarie drept Ziua Primarului, pentru întărirea rolului instituţiei primarului în cadrul sistemului administraţiei publice locale.

Şi tot pesediştii vor o modificare la legea existentă prin care tinerii de la ţară să beneficieze de mai mult teren pentru construirea unei locuinţe, deoarece cei 500 de mp sunt insuficienţi, în opinia parlamntarilor, pentru anexele gospodăreşti şi pentru căile de acces.

PPDD şi PSD şi-au dat mâna pentru protejarea albinelor şi au depus o iniţiativă legislativă privind prevenirea intoxicaţiilor familiilor de albine cu substanţe chimice, iar PNL vrea o lege privind reglementarea folosirii limbajului mimico-gestual oficial dar şi o alta, în acelaşi domeniu, privind Statutul interpretului în limbaj mimico-gestual, pentru asigurarea cadrului legal exercitării acestei profesii. Şi tot la capitolul profesii, parlamentari din toate partidele au depus o iniţiativă legislativă comună privind organizarea şi exercitarea profesiei de dietetician.

Şi nu în ultimul rând, deputaţi ai PC şi PSD vor recunoaşterea, prin lege, ca structură sportivă şi asimilarea federaţiilor sportive naţionale a Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor şi a Automobil Clubului Român.

Nicoleta Vera