4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 16:07
No menu items!

Parlamentarii au eliminat amendamentul că procurorul general poate fi judecător. Statutul judecătorilor și procurorilor a trecut de comisia specială

spot_img

Proiectul privind Statutul judecătorilor şi procurorilor, una dintre cele trei legi ale pachetului privind justiția, a trecut de comisia specială și va intra la dezbateri în plen. Parlamentarii au eliminat amendamentul potrivit căruia procurorul general poate fi numit și din rândul judecătorilor. Amendamentul, introdus de minorități, fusese contestat de USR, de CSM, de șeful DNA și actualul procuror general, dar nu a mai fost asumat nici de șeful PSD, Marcel Ciolacu, deși membrii comisiei speciale, parlamentarii din PSD, votaseră pentru introducerea amendamentului. 

Comisia parlamentară specială pentru examinarea legilor Justiţiei a dat, luni, raport favorabil, cu amendamente, proiectului privind Statutul judecătorilor și procurorilor, conform Agerpres.

Raportul, care a primit 16 voturi „pentru” şi şase „împotrivă”, va intra în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, care este primul for legislativ sesizat cu acest proiect.

Parlamentarii au eliminat amendamentul potrivit căruia „procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este numit de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, dintre magistraţii care au o vechime minimă de 15 ani în funcţia de procuror sau judecător, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată, în acelaşi mod”, textul rămânând în varianta Guvernului.

Senatorul PSD Robert Cazanciuc a atenţionat, în şedinţă, că a văzut un comunicat prin care Secţia de procurori a CSM îşi exprima speranţa, fără a se interfera peste puterea leguitorului, că un astfel de amendament nu va fi însuşit.

Potrivit unei alte propuneri adoptate, „aplicarea unei sancţiuni disciplinare persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere, cu excepţia avertismentului, atrage revocarea din funcţia de conducere”.

Comisia a adoptat un alt amendament, care privește activitatea judecătorilor stagiari.

„Judecătorii stagiari participă, cu vot consultativ, la judecarea cauzelor în completuri ale instanţei constituite din judecători definitivi. În cauzele la care participă, judecătorul stagiar semnează minutele şi hotărârile pronunţate şi redactează, din dispoziţia preşedintelui completului, proiecte ale unor hotărâri, astfel încât să se asigure o cazuistică variată. Opinia judecătorului stagiar se consemnează în hotărâre, iar opinia separată se motivează. Completurile la care participă judecătorii stagiari se stabilesc de preşedintele instanţei, iar neparticiparea judecătorului stagiar la judecarea unei cauze nu împiedică continuarea judecăţii sau pronunţarea hotărârii de către completul compus din judecătorul definitiv”, prevede amendamentul.

Proiectul statutului judecătorilor şi procurorilor este al treilea act normativ din pachetul legilor Justiţiei dezbătut de comisie, după cele referitoare la Consiliul Superior al Magistraturii şi organizarea judiciară, care deja au fost adoptate de plenul Camerei Deputaţilor.

M. Nedelcu