Părintele Calistrat, duhovnicul de la Mănăstirea Vlădiceni din Iași, a vorbit în predica sa din prima zi a Postului Mare despre lucrurile care contează cu adevărat atunci când vrem să ne apropiem de Dumnezeu. Simpla abținere de la alimente și băutură nu înseamnă nimic, dacă nu este însoțită de smerenie, căință sinceră, rugăciune, fapte bune și gânduri curate.
„E sătul iadul de formalism creștin! E sătul iadul de oameni care se înfometează, de oameni care cârtesc că e lung postul și că timp de șase săptămâni nu pot mânca, bea, fuma. E plin! Pentru că nu o fac din convingere. Nu o fac cu iubire și cu convigerea aceea: «Doamne, când voi vedea la Înviere porțile iadului sfărâmate de Hristos, pătrunsă Lumina în întunericul iadului!»”.
Deosebirea dintre privațiunile alimentare și adevărata postire și căință a devenit unul dintre principalele subiecte abordate de preoții creștini în ultimii ani. Deși abținerea de la mâncarea de dulce, alcool și alte vicii este într-adevăr rânduită de Biserică în perioadele de postire, ea nu este de ajuns pentru a apropia pe om de Dumnezeu. Mai mult, cei care se fălesc și se laudă cu faptul că țin post riscă, dimpotrivă, să se îndepărteze mai tare de cele sfinte.
Postirea este o perioadă în care omul își înțelege păcatele și se căiește sincer pentru ele, după care le mărturisește în fața lui Dumnezeu prin spovedanie. Împărtășirea cu Sfintele Taine este încununarea acestei perioade de smerenie și umilință, care-l unește pe om cu Dumnezeu și-i amintește că toate păcatele, indiferent cât sunt de grele, pot fi fi iertate prin iubirea lui Dumnezeu pentru oameni, cu condiția ca oamenii să le mărturisească și să le regrete sincer.
„Stați, că încă nu s-a apropiat Paștele, atunci începe alergarea spre iad. Când omul deja după ce a postit 5-6 săptămâni, când scapă din nou, de Înviere. Și înjură, și bea, și desfrânează, și fumează, și se distrează, și bate din pinteni, și cine e el, și chermeze, și chefuri, și înjurături. Adică arată lui Hristos cât de capabil a fost în acest post, cât de mult l-a ridicat pe el postul de la pământ. Maria Egipteanca a stat 45 de ani flămândă și când a venit Zosima i-a spus: «Sunt o păcătoasă!»”, spune Părintele Calistrat.
Deci simpla abținere de la mâncare nu este de ajuns, dacă nu este însoțită de rugăciune, smerenie, pocăință și fapte bune.
Postul Paștelui a început luni, 18 martie, și se va încheia odată cu Sfânta Înviere, care pică anul acesta pe 5 mai. Postul durează șapte săptămâni și este cel mai lung din rânduiala Bisericii Ortodoxe.
Primele zile din Postul Mare au o însemnătate deosebită. Luni și marți se mănâncă doar seara, pâine și apă. Miercuri este prima masă, de post, fără untdelemn. Totodată, în primele patru zile din Postul Paștelui, în Bisericile ortodoxe se țin slujbe speciale, în care se citește Canonul cel Mare, al Sfântului Andrei Criteanul.
Elena Cristea