În cadrul noii Comisii Europene anunţate astăzi candidata României pentru Comisia Europeană, Roxana Mînzatu, a primit postul de vicepreşedintă executivă pentru Competenţe şi Educaţie, Locuri de muncă şi drepturi sociale, demografie. Un post cu „greutate politică și financiară”, spune Dacian Cioloș, fost comisar european. Asta în timp ce alții susțin că este „gol de conţinut, cu zero competenţe concrete”.
Dacian Cioloș, președintele partidului REPER și fost comisar european pe agricultură, s-a declarat mulțumit de felul în care guvernul român a negociat mandatul României în componența viitoarei Comisii Europene.
„Trebuie să recunosc că Guvernul României a negociat bine interesul României la vârful Comisiei Europene, prin portofoliul și poziția de Vicepreședinte Executiv pe care le obține Roxana Mînzatu. Am spus de mai multe ori în ultimele luni că trebuie să țintim și o poziție de vicepreședinte în Comisie, dincolo de un portofoliu important, pentru că influența țării noastre în UE o cere.
Guvernul a obținut acum acest lucru și toți cei care au negociat trebuie felicitați.
De asemenea, portofoliul de care se va ocupa comisara din partea țării noastre, chiar dacă nu este acoperit de foarte multe prevederi ale tratatelor europene, are o greutate politică și financiară importantă. Modelul social european despre care se vorbește atât de mult în ultimii ani, locurile de muncă și direcția în care trebuie să dezvoltăm competențe pentru viitorul digital, spre exemplu, pe economia decarbonizata, vor fi elemente de prim-plan în dezbaterea europeană în următorii ani.
E un portofoliu pe care se poate construi mult pentru că așteptările sunt mari pe aceste domenii atât la nivelul cetățenilor cât și într-o parte importantă a spectrului politic.
Dincolo de felicitările pentru Roxana Mînzatu, cred că este necesar ca ea să primească tot sprijinul necesar pentru a juca în acest mandat interesul european și românesc deopotrivă pentru ca și de acum înainte România să poată fi privită ca o țară care definește viitorul Uniunii, nu doar una care preia ceea ce se decide”, a scris Dacian Cioloș marți, într-un mesaj pe Facebook.
Siegfried Mureşan (PNL): Nu este o victorie, ci este un eşec
În schimb, europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan afirmă că portofoliul obţinut de prim-ministrul Ciolacu este gol de conţinut, are zero competenţe concrete şi este opusul a ceea ce a promis, fiind un portofoliu cu titlu pompos, dar care nu are o componentă economică.
”Portofoliul obţinut de prim-ministrul Ciolacu este gol de conţinut, are zero competenţe concrete şi este opusul a ceea ce a promis că va obţine
La începutul verii, prim-ministrul Marcel Ciolacu spunea că România are şanse reale să obţină portofoliul de comisar european pentru Economie – deţinut în prezent de fostul prim-ministru al Italiei, Paolo Gentiloni – şi şi-a asumat public obiectivul de a obţine postul respectiv”, afirmă Siegfried Mureşan într-o postare pe Facebok.
”Vedem acum că Marcel Ciolacu a obţinut pentru România un portofoliu cu titlu pompos, dar care nu are o componentă economică, aşa cum a promis, ci o componentă socială, fără atribuţii clare şi prin care nu va coordona direcţiile generale din cadrul Comisiei care iau deciziile importante pentru România. Coeziunea, agricultura, investiţiile, industria – domeniile cele mai importante pentru ţara noastră, prin care sunt alocate fonduri europene direct României, vor fi coordonate de alţi comisari”, arată Siegfried Mureşan.
”De aceea, portofoliul obţinut de Marcel Ciolacu nu este o victorie, ci este un eşec. România nu avea nevoie de un comisar cu o funcţie onorifică, ci de un comisar care poate influenţa deciziile pe domeniile care contează cel mai mult pentru România”, subliniază Siegfried Mureşan.
USR: Este unul de consolare
USR a transmis că premierul Marcel Ciolacu a promis multe, dar a livrat un eşec pentru România în noua Comisie Europeană von der Leyen II, pentru că, în ciuda declaraţiilor pompoase despre negocieri şi influenţa ţării noastre la nivel european, România primeşte un portofoliu fără putere reală: Educaţie, Locuri de muncă şi Drepturi Sociale, domenii în care Uniunea Europeană nu are pârghii concrete de acţiune.
”Marcel Ciolacu ne-a vorbit timp de câteva luni de portofolii importante, despre economie şi piaţă internă, dar rezultatul este cel pe care-l vedem cu toţii astăzi: un portofoliu din coada clasamentului ca importanţă, fără impact real. Portofoliul primit de România este unul de consolare, oferit mai degrabă pe criterii geografice şi de populaţie, şi nu pentru merite diplomatice”, arată USR.
Dan Barna, europarlamentar şi vicepreşedinte ALDE, critică dur Guvernul Ciolacu şi îl acuză pe premier că a eşuat: ”Marcel Ciolacu a eşuat. Am ajuns să gestionăm un portofoliu fără greutate, fără influenţă. E un premiu de consolare. Oricât ar încerca Marcel Ciolacu să îmbrace înfrângerea dintr-o negociere în victorie, anunţul doamnei von der Leyen de astăzi arată câtă putere are Guvernul PSD-PNL în politica europeană şi de câtă apreciere se bucură (sau mai degrabă nu se bucură)”, a spus Barna.
Iulian Bulai, deputat şi lider de grup ALDE în Consiliul Europei, afirmă că ”Marcel Ciolacu a arătat încă o dată că nu este respectat în Europa”.
”A adus României un portofoliu slab, fără atribuţii clare. Voi pune întrebări în Comisia pentru afaceri europene pentru a înţelege cum s-au desfăşurat aceste negocieri şi de ce România a fost marginalizată. Ciolacu trebuie să răspundă pentru acest eşec”, subliniază Bulai.
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, marţi, că România a obţinut, prin Roxana Mînzatu, poziţia de vicepreşedinte al Comisiei Europene şi unul dintre cele mai importante portofolii – Competenţe şi Educaţie, Locuri de muncă şi drepturi sociale, demografie.
Roxana Mînzatu explică ce înseamnă portofoliul alocat României
Roxana Mînzatu a precizat că portofoliul României în CE aduce acces la fonduri europene masive, esențiale pentru sprijinul social, combaterea sărăciei energetice și dezvoltarea competențelor. Cu o alocare de 143 de miliarde de euro din Fondul Social European, acest portofoliu va finanța programe precum voucherele Sprijin pentru România, cardurile de energie și inițiative educaționale precum Erasmus.
„20% din totalul bugetului multianual al Uniunii Europene. Vorbim de Fondul Social European, un fond care în România a însemnat voucherele Sprijin pentru România, acei 250 de lei din două în două luni pentru a ajuta familiile nevoiașe, cardurile pentru energie, compensarea pentru creșterea prețurilor la energie, toate programele care înseamnă analize medicale gratuite pe principalele patologii care afectează românii. Start-up Nation, finanțat și va fi finanțat în continuare cu acest program. Programul Masa Caldă pentru copiii aflați în situația de risc social. Și multe alte proiecte au fost susținute din acest fond. 143 de miliarde de euro este alocarea pe care portofoliul social o include. O să avem și fondul social pentru climă, care înseamnă bani care vor veni din 2026 încolo pe ceea ce înseamnă combaterea sărăciei energetice, și, de asemenea, celebrul program Erasmus, prin care tinerii reușesc să studieze în alte state membre, în alte universități și avem multe alte componente care sunt reprezentative pentru libera circulație în Uniunea Europeană. În plus, legiferarea este importantă în acest portofoliu.
Avem exemplul pe care Nicolas Schmit deja l-a adus în fața românilor, directiva privind salariul minim adecvat. România a transpus salariul minim adecvat, este o inițiativă venită din acest portofoliu. Noi vom continua să lucrăm în această direcție. Tot ceea ce înseamnă drepturi sociale, inclusiv ne vom uita la ceea ce înseamnă pensiile pe care europenii trebuie să le primească. Iar, în condiții de mobilitate, sunt termene legiferate de acest portofoliu și partea de competență, foarte important că a venit din acest portofoliu, pentru că avem deficit pe piața forței de muncă, ne uităm către noi industrii, dar cu cine lucrăm? Cu oameni. Este deci foarte important să reținem că tot ceea ce Ursula von der Leyen a prezentat, competitivitatea Uniunii Europene relansată se bazează 100% pe oameni, pe investiții în oameni și pe protejarea nivelului de trai al tuturor cetățenilor europeni”, a declarat Roxana Mînzatu la Antena 3 CNN.
Roxana Mînzatu urmează să fie audiată în comisii, apoi va primi un vot în plenul Parlamentului European. Adina Bucur