2.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 3:17
No menu items!

Parchetul General: verificări privind fondurile alocate de Sorin Oprescu, în dosarul câinilor fără stăpân

spot_img

Procurorii Parchetului General au extins investigațiile în dosarul privind moartea lui Ionuț Anghel (copilul de patru ani omorât de câini fără stăpân în sectorul 2 al Capitalei). Un al doilea procuror verifică informaţiile privind posibile fraude în „afacerea” maidanezilor care, în loc să fie sterilizaţi, îngrijiţi şi adoptaţi, au ajuns pe străzile Bucureştiului, înmulţindu-se.

Surse judiciare au explicat pentru Sursa Zilei că doi procurori verifică de o săptămână nu doar lanţul decizional care a dus la moartea copilului după ce a fost atacat de câinii comunitari, ci şi modul în care Primăria Capitalei, păstorită de Sorin Oprescu a alocat instituţiilor subordonate fondurile destinate gestionării problemei maidanezilor. Vizate de anchetă sunt şi organizațiile nonguvernamentale implicate în acest proiect, procurorii verificând modul în care acestea şi-au îndeplinit obligaţiile asumate.

Parchetul General a cerut deja mai multe documente Primăriei Capitalei şi altor autorităţi implicate în gestionarea problemei câinilor câinilor fără stăpân, au explicat sursele citate.

Dosare închise pe bandă rulantă

Dosarul morţii lui Ionuţ Anghel a fost înregistrat la Parchetul Capitalei la o zi după ce un medic legist a constatat că decesul copilului a fost cauzat de hemoragia provocată de câteva sute de muşcături de câini. Ancheta a fost preluată imediat de Parchetul General.

În aceeaşi zi, un criminalist l-a audiat pe Răzvan Băncescu, coordonator de proiect la Autoritatea pentru Supravegherea si Protectia Animalelor (ASPA). Au urmat la audieri preşedinta Asociaţiei Caleidoscop, Carmen Secăreanu, şi fostul voluntar al asociaţiei Lavinia Mirela Nica, cea care semnase pentru adopţia unuia dintre cîinii găsiţi cu botul murdar de sânge în Parcul Tei. Nica le-a mărturisit şi procurorilor că adopţia câinilor comunitari a fost tratată ca „o soluţie de compromis, de faţadă, pentru eliberarea adăposturilor ASPA„.

Proprietarul şi paznicul terenului pe care a fost ucis de câini Ionuţ Anghel au dat şi ei declaraţii la Parchet. Poliţia i-a amendat deja pe cei doi cu 2.000 de lei, respectiv cu 300 de lei, pentru că firma nu avea un plan de pază al proprietăţii, iar paznicul nu avea atestat.

Însă, mai multe dosare privind moartea unor persoane care au fost atacate de câini comunitari au fost închise până acum de procurori cu soluţii de neîncepere a urmării penale. Într-un singur dosar, din cele cinci verificate de Sursa Zilei, un şef de Parchet a infirmat soluţia de neîncepere a urmăririi penale (NUP) dată de procurorul de caz și a cerut verificări suplimentare. Este vorba despre cazul unei femei în vârstă de 72 de ani atacată, anul trecut, de o haită de câini maidanezi la periferia oraşului Satu Mare.

Prin rezoluţia din 23.07.2012, Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare a confirmat propunerea organelor de poliţie şi a dispus neînceperea urmăriri penale în dosarul nr.376/P/2012, privind decesul numitei Nagy Cornelia, în vârstă de 72 de ani, al cărei cadavru a fost găsit în data de 27.01.2012, în zona digului răului Someş, purtând urmele a multiple muşcături canine. Fiind reexaminată soluţia dată în cauză, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu Mare a constatat că se impune efectuarea unor cercetări suplimentare în cauză, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă prevăzute de Ordonanţa de Urgenţă nr.55/2002 privind regimul de deţinere a câinilor periculoşi sau agresivi, astfel că  a dispus infirmarea soluţiei iniţiale şi continuarea cercetărilor de către lucrătorii Poliţiei Municipiului Satu Mare. Cercetarea penală în cauză va trebui să stabilească cine deţinea sau era responsabil de câinii implicaţi în incident, circumstanţele în care victima Nagy Cornelia şi-a pierdut viaţa, precum şi dacă există legătură de cauzalitate între deces şi muşcăturile de câine evidenţiate pe corpul victimei.

Parchetul Curţii de Apel Oradea

Sursa Zilei aşteaptă în continuare răspunsurile solicitate, încă din 4 septembrie, mai multor unităţi de Parchet din ţară privind soluţiile adoptate în următoarele cazuri:

  • În 2006, un om de afaceri japonez era mușcat de un câine în timp ce se afla în zona Palatului Victoria. I-a fost secționată o venă la picior, motiv pentru care a pierdut atât de mult sânge încât a murit. Câinele a fost apărat în instanță de avocata Paula Iacob și a fost, în final, adoptat de o familie din Germania.
  • În 2008, o fetiță de 6 ani a murit mușcată de câini fără stăpân pe un teren aflat în litigiu între Primăria Constanța și Primăria Agigea. Fetiţa ieşise la joacă şi, după aproximativ 7 ore, a fost găsită moartă pe câmp, la marginea oraşului.
  •  În 2011, o femeie de 49 de ani intra în curtea unei clădiri aparținând ADP Sector 5. Imobilul era dezafectat, părăsit de mai bine de un an. Femeia s-a încumetat să traverseze curtea, în acea dimineață, dar a fost atacată de o haită de câini. A fost găsită într-o baltă de sânge, fiindu-i disclocat umărul stâng, iar mai multe coaste i-au fost fracturate. Câteva ore mai târziu, peste zece medici de la Spitalul Bagdasar Arseni, specializaţi în chirurgie generală toracică şi plastică, au intrat în sala de operaţie. Intervenția chirugicală s-a terminat după patru ore, iar femeia a fost dusă la Terapie Intensivă, unde a murit două zile mai târziu.
  • Tot în 2011, o femeie de 62 de ani, din Albota, județul Argeș, a fost ucisă de o haită de câini din localitate. Femeia a reușit să scape de atacul patrupedelor, însă a fost găsită moartă a doua zi în locuința sa. Aceasta avea multiple mușcături pe tot corpul.
  • În același an, 2011, un copil de şase ani murea după ce era atacat de câini pe un câmp din satul Călineşti, comuna Dărmăneşti, judeţul Suceava. Trupul copilului a fost găsit de o femeie care a alertat autoritățile.

Mihaela Chiper