-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 4:21
No menu items!

Parchetul General trebuie să stabilească dacă Turcescu a încălcat legea siguranței naționale. Șef în PG, pe lista „coloneilor” lui Turcescu

spot_img

Nici Parchetul General, în subordinea căruia este Secția Parchetelor Militare, nici Ministerul Apărării nu deschid vreo anchetă pentru a stabili dacă jurnalistul a încălcat vreo lege

Robert Turcescu_SZ

Parchetul General nu a comunicat niciun punct de vedere, și le-a spus ziariștilor care au întrebat că nu au niciun răspuns. Surse din rândul anchetatorilor care investighează infracțiunile contra siguranței naționale susțin că nu se vor sesiza în acest caz.

După lege, sunt două posibilități în acest caz, iar ambele trebuie lămurite de procurori. Prima, dacă Robert Turcescu a fost într-adevăr ofițer acoperit, atunci a încălcat legea siguranței naționale când și-a devoalat statutul. Doar o anchetă a procurorilor militari trebuie să stabilească încadrarea și apoi să îl trimită pe Turcescu în fața judecătorilor. A doua posibilitate este ca Robert Turcescu să nu fi fost ofițer acoperit, iar dezvăluirea de duminică să fi fost o înscenare. Și aici tot procurorii trebuie să stabilească dacă prin acțiunea sa, Turcescu a adus vreo atingere sau amenințare la siguranța națională.

Teoretic, fluturașii de salariu și ștampila MApN de pe documentele publicate de Turcescu atrag competența procurorilor Secției Militare, care este coordonată de procurorul general adjunct Codruț Olaru, coleg de listă cu Robert Turcescu în 2012, atunci când s-a aflat de gradele date de MApN unor personalități din Ministerul Public dar și din viața politică.

Pe aceeași listă, la categoria „procurori”, se regăseau numele șefilor de atunci ai Parchetului General – Laura Codruța Kovesi, Horia Șelaru și Codruț Olaru. Olaru este acum procuror general adjunct și are în coordonare Secția Parchetelor militare, condusă de generalul Ion Vasilache.

Pe aceeași listă cu grade se regăseau și numele unor politicieni: Mihai Răzvan Ungureanu, Sorin Apostu (primar Cluj, arestat pentru corupție), Sorin Blejnar, William Brânză, Gheorghe Falcă, Gheorghe Flutur, Cristian Poteraș, Liviu Negoiță, Gheorghe Ștefan Pinalti, dar și Alexandru Lăzescu, director TVR la acea vreme.

Comunicatul de azi al Ministerului Apărării anunță că instituția nu face niciun fel de comentariu.

M.Ap.N. aplică legile ţării şi consideră că dezbaterile care pot aduce atingere imaginii Armatei României nu sunt benefice. Dacă se vor constata nereguli, alte instituţii ale statului sunt abilitate să se pronunţe.

Biroul de presă MApN

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că instituțiile abilitate vor cerceta cazul deconspirării lui Turcescu, dar că nu a fost surprins că acesta a mărturisit că este ofițer acoperit.

Cine seamănă vânt, culege furtună, asta e valabil şi pentru alţi apropiaţi ai lui Băsescu. Dacă domnul Băsescu s-a găsit să se ducă acolo… poate că a fost situaţia, nu ştiu ce să zic. Nu e vorba de ce a făcut statul român aici. E vorba de relaţia dintre politicieni şi jurnalişti. Trebuie să îi întrebaţi pe cei care se duceau seara de seară la domnul Turcescu, unii sunt candidaţi la preşedinţie

Victor Ponta
prim-ministru

Nici Traian Băsescu, nici Administrația Prezidențială nu a comentat cazul, până la această oră.

Pe de altă parte, președintele Camerei Deputaților Valeriu Zgonea a declarat că nu se face nicio comisie de anchetă pentru a cerceta informația lansată de Băsescu, potrivit căreia ar exista un ofițer acoperit în rândul candidaților la prezidențiale. Zginea a mai precizat că nici nu este momentul, dar nici nu și-ar avea rostul o astfel de comisie, din moment ce președintele nu ar putea fi audiat.

Marilena Nedelcu