Parchetul General cere 9.800.000 de lei din rezerva de stat pentru a-și achita facturile la utilități și servicii, în mare parte restante la 30 septembrie 2022, dar și pentru a acoperi cheltuielile cu expertizele judiciare și onorariile avocaților care acordă asistență în cauze penale. Proiectul de hotărâre de guvern a fost pus în dezbatere publică de Ministerul Justiției.
Parchetul General nu a beneficiat de fonduri la rectificarea bugetară din august, iar acum reprezentanții instituției au constatat că, din cauza scumpirilor înregistrate la utilități și servicii, dar și a creșterii volumului de dosare penale și a complexității acestora, nu mai au bani în buget ca să achite facturile.
„(…)analiza dispusă de ordonatorul principal de credite asupra bugetului rămas de utilizat la nivelul instituțiilor publice din subordine până la finele anului 2022, la titlul 20 ,,Bunuri și servicii” relevă necesitatea asigurării sumelor necesare pentru stingerea plăților restante înregistrate la 30 septembrie 2022, precum și pentru acoperirea deficitului de fonduri estimat la această natură de cheltuieli bugetare, reprezentând cheltuieli aferente expertizelor judiciare și a celor cu onorariile avocaților care acordă asistență judiciară în cauzele penale, precum și cheltuieli pentru onorarea obligațiilor de plată către furnizorii de utilități publice și de servicii„, se arată în Nota de fundamentare a proiectului postat pe site-ul Ministerului Justiției.
Nota de fundamentare poate fi consultată AICI.
„Creșterea volumului dosarelor penale aflate în lucru și a complexității acestor dosare, precum și majorarea cu aproximativ 60% a prețurilor la utilități și cu 35-40% a tarifelor aferente serviciilor, înregistrate la nivelul parchetelor, au avut drept consecință un consum semnificativ de fonduri cu această destinație pe primele 9 luni ale anului 2022, bugetul Ministerului Public rămas de utilizat în trimestrul IV a.c. fiind insuficient pentru efectuarea cheltuielilor de această natură.”, se mai arată în fundamentarea proiectului de act normativ.
„Având în vedere faptul că unitățile de parchet din subordinea Ministerului Public nu dispun de fondurile necesare achitării sumelor de natura bunurilor și serviciilor prevăzute la punctul 2.2., în temeiul art. 42 din Ordonanța Guvernului nr. 19/2022 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2022, prin prezentul act normativ se propune alocarea sumei de 9.800 mii lei pentru achitarea plăților restante înregistrate în execuția anului 2022, precum și finanțarea cheltuielilor de natura bunurilor și serviciilor până la finele anului 2022″, este concluzia Ministerului Justiției.
Proiectul de Hotărâre de Guvern poate fi consultat AICI.
Raluca Dan