-0.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 3:15
No menu items!

Parchetul General redeschide dosarul fostei Stațiuni Centrale de Cercetare pentru Creșterea Porcinelor

spot_img

Romsuintest Periș este una dintre cel mai vechi societăți românești din domeniul creșterii porcilor, fiind înființată în 1991 prin transformarea Stațiunii Centrale de Cercetare pentru Creșterea Porcinelor în societate comercială, care exista din anul 1970, și, mult timp, a fost singura unitate din România care efectua cercetare științifică în domeniul creșterii porcinelor.

Problemele au început să apară însă începând cu 2010, când fermele au început însă să rămână fără porci, în 2012 firma a fost băgată în insolvență, iar în 2015 a fost declarat falimentul. Romsuintest a fost salvată în 2015 la limită din faliment.

Problemele fostei Stațiuni Centrale de Cercetare au apărut  deși activitatea Romsuintest Periș era una care nu dădea semne faliment: în perioada 2010 – 2012, se aflau în custodie aproape 30.000 de porci proprietate a Rezervei de Stat, reprezentând aproape 2.000 de tone de carne de porc, arată sur

Porcii proprietatea Rezervei de Stat au fost tăiați și comercializați în perioada martie 2011 – ianuarie 2012, în dosarul de la Parchetul General fiind indicat drept responsabil pentru acest lucru Claudiu Laurențiu Barbu, acționar și administratorul Romsuintest Periș.

Judecătorii bucureșteni au decis la începutul lunii iulie să admită cererea Parchetului de pe lângî Înalta Curte de Casație și Justiție și să redeschidă cercetările penale vizavi de modul în care Romsuintest Periș  a ajuns în faliment în perioada 2010 – 2012.

Acum chiar Claudiu Laurențiu Barbu este una din persoanele vizate de redeschiderea cercetărilor, el urmând a fi anchetat penal pentru evaziune fiscală și spălare de bani.

Alături de Barbu în dosar va mai fi cercetată  inclusiv compania Romsunitest, tot pentru evaziune fiscală și spălar de bani. Ancheta a mai fost redeschisă și pentru  SC COMAGRAPROD SRL din Buzău și managerul ei, Anton Constantin.

Cristi Ciupercă