-1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 8:57
No menu items!

Parchetul General, obligat să soluționeze până la sfârșitul lunii mai un dosar cu Rovana Plumb

spot_img

Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis să oblige procurorii de la Parchetul General să soluționeze până la sfârșitul lunii mai un dosar în care este vizat fostul ministru PSD al Mediului Rovana Plumb.

Decizia a venit după ce cel care a reclamat-o pe Rovana Plumb, Ion Dumitru – fost șef al Romsilva în perioada când Guvernul era condus de Adrian Năstase, a sesizat judecătorii Înaltei Curți cu o contestație în care a susținut că procurorii din subordinea lui Augustin Lazăr au ținut dosarul la sertar fără să facă niciun fel de cercetări.

”Admite contestaţia privind durata procesului penal, formulată de contestatorul Dumitru Ion cu referire la dosarul nr. 582/P/2016 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secţia de urmărire penală şi criminalistică. Stabileşte termen pentru data de 31 mai 2019 până la care să se soluţioneze cauza nr. 582/P/2016 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secţia de urmărire penală şi criminalistică, precum şi data de 28 iunie 2019 termen până la care, în prezenta cauză, nu se va putea formula o nouă contestaţie cu privire la durata procesului penal. Cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea contestaţiei privind durata procesului penal rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu, azi, 19 februarie 2019”, se arată în decizia judecătorilor de la Secția Penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Inițial, Ion Dumitru a făcut în 2016 plângere penală la Parchetul Generală împotriva Rovanei Plumb pentru abuz în serviciu referitor la modul în care aceasta l-a concediat, abuziv spune el, de la conducerea Romsilva.

Dumitru a susținut că deși a obținut în instanță, la Curtea de Apel București, anularea Ordinului ministrului de concediere a sa de la Romsilva, ordin emis după ce fuseseră condamnat cu suspendare într-un dosar al Direcției Naționale Anticorupție, Rovana Plumb a refuzat să-l reîncadreze ca manager al Romsilva, așa cum presupunea decizia Curții de Apel.  

Parchetul General a închis dosarul foarte repede, pe 26 mai 2017 dispunând clasarea cauzei față de Rovana Plumb. Avocatul lui Dumitru a contestat clasarea la Înalta Curte iar judecătorii au decis tot în 2017 să redeschidă cercetările față de fostul ministru PSD al Mediului.

”Admite, în parte, plângerea formulată de petentul Dumitru Ion împotriva ordonanţei nr.582/P/2016 din data de 26.05.2017 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia de urmărire penală şi criminalistică, pe care o desfiinţează în ceea ce priveşte soluţia de clasare sub aspectul comiterii de către intimata Plumb Rovana, în calitatea sa de ministru al Mediului şi Schimbărilor Climatice, a infracţiunii de abuz în serviciu prev. de art.246 din Codul penal din 1969 cu aplic. art.5 Cod penal de (fapta de la pct.1 din ordonanţă). Trimite cauza la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de urmărire penală şi criminalistică, în vederea completării urmăririi penale sub aspectul săvârşirii de către intimata Plumb Rovana, în calitatea sa de ministru al Mediului şi Schimbărilor Climatice, a infracţiunii de abuz în serviciu prev. de art.246 din Codul penal din 1969 cu aplic. art.5 Cod penal”, hotărau judecătorii Înalei Curți de Casație și Justiție pe 14 noiembrie 2017. Decizia judecătorilor ÎCCJ din 19 februarie a.c., amintită mai sus, arată însă că procurorii Parchetului General nu au făcut niciun fel de cercetare în dosar din 2017 și până în prezent.

Cristi Ciupercă