6.1 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 0:43
No menu items!

Parchetul General cere explicații Guvernului. Procurorii se tem că vor fi subordonați Executivului

spot_img

Parchetul General cere explicații Guvernului

Parchetul General cere explicații Guvernului privind Programul de guvernare la măsurile legislative pentru „Clarificarea statutului procurorilor şi rolul Ministerului Public raportate la dispoziţiile constituţionale”. Daniel Morar – interimar la conducerea Ministerului Public – susține că „temerea tuturor procurorilor este că vor fi trecuți în branșa executivă”.

Într-un comunicat de presă remis vineri, Ministerul Public precizează că, în data de 11 ianuarie 2013, a avut loc o întâlnire a prim-procurorilor parchetelor de pe lângă tribunale, procurorilor generali ai parchetelor de pe lângă curţile de apel, procurorii şefi ai Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), conducerea PICCJ şi membrii Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), „în contextul îngrijorării exprimate de marea majoritate a corpului profesional al procurorilor cu prilejul consultării din data de 10 ianuarie 2013 faţă de declaraţiile apărute in spaţiul public cu privire la iminenţa unor modificări referitoare la poziţia şi rolul procurorului”.

„Participanţii au hotărât în unanimitate, în baza mandatului încredinţat de corpul profesional al procurorilor, ca Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție și Secţia pentru procurori a CSM să adreseze o solicitare Guvernului României de a detalia referirile din Programul de guvernare la măsurile legislative pentru <<Clarificarea statutului procurorilor şi rolul Ministerului Public raportate la dispoziţiile constituţionale>>”, se precizează în comunicat.

Comunicatul de presă survine declarațiilor făcute de Daniel Morar – care deţine interimatul la conducerea Ministerului Public. Potrivit lui Morar, „temerea tuturor procurorilor este ca ei să fie trecuţi în branşa executivă”. „Acum sunt magistraţi, potrivit Constituţiei şi legilor justiţiei, şi, din punctul nostru de vedere, acolo trebuie să şi rămână, pentru că doar un procuror independent poate să lupte eficient cu infracţionalitatea şi mai ales cu corupţia la nivel înalt. Nu cred că vă puteţi închipui un procuror care face parte din puterea executivă, care să meargă în instanţă cu dosare care au ajuns acum în instanţă, cu miniştri şi parlamentari, baroni locali şi aşa mai departe, şi care să nu fie magistraţi. Aceasta este miza”, a explicat Morar.

Raluca Dan