6.1 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 2:31
No menu items!

Parchetul General a scos-o basma curată pe Bombonica Dragnea

spot_img

02bombonica_dragnea

Procurorii conduși de Tiberiu Nițu au stabilit pe 24 martie că nu au fost suficiente probe pentru a continua anchetele deschise pe numele soției vicepremierului Liviu Dragnea, Bombonica Dragnea. Este vorba despre dosarul deschis ca urmare a unei solicitări a ANAF, care a finalizat în 2011 un control la firmele deținute de Bombonica Dragnea.

În primul său mandat de prefect al județului Teleorman, în guvernarea CDR, Liviu Dragnea a preluat și hotelul Turris. Abia patru ani mai tarziu însă, când a trecut la conducerea Consiliului Județean, ca membru al PSD a început să facă avere. Astfel că Liviu Dragnea și soția lui, Bombonica Dragnea au acum 10 terenuri de peste 30 mii de hectare, 2 case, 1 apartament, 1 casă de vacanță și 3 spații comerciale, printre care și hotelul Turris.

Privatizarea dubioasă a Hotelului Turris

Cel mai mare hotel din Turnu Măgurele, construit în 1983, a fost principala locaţie de cazare din oraşul de pe malul Dunării. După Revoluţie, a fost preluat în locaţie de gestiune de societatea Dacorom SRL înfiinţată în 1991, iar din 1996 a fost trecută, printr-un protocol, către o firmă a familiei Dragnea, cu tot cu datorii – 7 milioane de lei la stat plus 11 milioane de lei la bănci și furnizori. Liviu Dragnea s-a ocupat de administrarea complexului printr-o firmă nou înființată, scăpând, astfel, de datoriile vechi. În anul 2000, FPS a vândut acţiunile Asociaţiei Salariaţilor SC Turris SA, iar un an mai târziu, pachetul majoritar a intrat în posesia Bombonicăi Dragnea, soţia „Baronului Roşu”.

Bombonica și-a cumpărat hotelul de la propria firmă

Bombonica Dragnea a intrat în posesia hotelului printr-o tranzacţie făcută între ea şi firma familiei, în 2009. În acelaşi an, în care a fost şi ministru de interne, Liviu Dragnea specifică în declaraţia de avere că deţine SC Hotel Turris SA prin “Restituire către acţionarul majoritar Dragnea Bombonica”, iar valoarea acestuia se ridică la 110.770.151,33 lei. La un calcul simplu, rezultă o diferenţă de 110.555.831 lei, adică peste 27 de milioane de euro, față de valoarea înregistrată în acte, la protocolul din 1996. Un alt aspect care a atras atenţia în declaraţia de averea a lui Liviu Dragnea din 2009 este că el a încasat bani prin închirierea hotelului propriei firme, adică 40.000 de euro. Inspectorii fiscali au cerut, într-o notă trimisă administratorului SC Hotel Turris SA, Cristiana Mândroc, “întocmirea şi prezentarea dosarului preţurilor de transfer” pe motiv că tranzacţia s-a făcut cu o persoană afiliată. Concret, susţin inspectorii fiscali, Bombonica Dragnea, care deţinea majoritatea acţiunilor societăţii, nu avea voie, conform legii, să cumpere hotelul de la propria firmă. În plus, afacerea s-a parafat fără plata TVA, ceea ce a atras, iarăşi, suspiciuni asupra legalităţii ei.

Terenuri de pe urma falimentării unei societăţi de stat

O altă societate de stat care a intrat în propietatea lui Liviu Dragnea, privatizată tot prin metoda vânzării acţiunilor de către FPS, este Modern SRL Turnu Măgurele. Afacerea a fost preluată în anul 2000, dar nu a mers foarte bine, așa că firma a fost dizolvată fără lichidare. De pe urma ei, “prin transmiterea universală a patrimoniului către asociatul unic Dragnea Nicolae Liviu”, aşa cum scrie în declaraţia de avere, preşedintele CJ Teleorman s-a ales cu 8.422 metri pătraţi de teren în intravilanul oraşului și spaţii comerciale întinse pe 1.200 metri pătraţi. Hanul Diligenţei este, de asemenea, proprietatea Baronului Roșu.

„Cei de la Primărie au greşit calculele”

După ce a intrat în vizorul ANAF, Liviu Dragnea a declarat că acțiunile soției i-au fost returnate în baza unei decizii judecătorești, și pentru a justifica trecerea acțiunilor, au făcut acea factură, conform Codului fiscal de atunci. Vicepremierul mai spunea că dacă valoarea de inventar era ca un imobil oarecare și a devenit apoi de 27 de milioane de euro, este vina celor de la Primărie, care au calculate, poate, greșit.

Mihaela Chiper