Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi are în lucru peste 400 de anchete, din toate statele membre, inclusiv din România, conform declarațiilor făcute de de procurorii români din EPPO pentru Europa Liberă.
Parchetul European a înregistrat, în primele 5 luni și jumătate de activitate, peste 2.000 de rapoarte, sesizări și informări de la instituții europene, de la autorități naționale, de la parchetele naționale, dar și de la persoane fizice. Acestea s-au constituit în peste 400 de cazuri, printre acestea fiind și anchete care vizează România.
Procurorul Cătălin Borcoman, care gestionează cazurile din România instrumentatate de Parchet, a declarat pentru Europa Liberă că cele mai multe cauze vizează fraude cu fonduri europene și primele cazuri investigate de EPPO ar urma să ajungă în fața instanțelor din România la începutul anului 2022. Deocamdată, în cazurile referitoare la România, a început urmărirea penală in rem, împotriva unor fapte, nu a unor persoane.
În instanță, actele procedurale vor fi întocmite în conformitate cu standardul național, spune procurorul european din România, astfel că „nu ar trebui să apară situații extraordinar de complicate în fața instanțelor de judecată”.
În opinia Laurei Codruța Kövesi, momentul ajungerii dosarelor în instanță este printre principalele provocări ale Parchetului European, pentru că se vor aplica prevederile naționale și vor exista interpretări diferite. EPPO s-a aflat până acum în fața unor instanțe doar pentru diverse autorizări, cum ar fi cea a unor percheziții, dar primele trimiteri în judecată, la nivelul întregului Parchet European, vor veni la sfârșitul acestui an.
„Sunt convinsă că vor fi foarte multe interpretări diferite, dar, spre norocul nostru, suntem lângă Curtea Europeană de Justiție și este rolul Curții Europene de Justiție să interpreteze modul în care aceste dispoziții urmează să fie aplicate”, a declarat Kovesi pentru sursa citată.
Emanuel Stan