Cererea adreasată Camerei Deputaților este semnată de Camelia Sutiman, procuror șef de secție la Parchetul General
Procurorul şef al Secției de Urmărire Penală și Criminalistică a Parchetului General, Camelia Sutiman, a cerut conducerii Camerei Deputaţilor să pună la dispoziţie documentele Comisiei Nana. Însă, preşedintele Camerei Valeriu Zgonea a arătat, miercuri, că toţi membrii Biroului Permanent au fost de acord, dar că solicitarea va fi trimisă înapoi pentru a fi făcută de procurorul general.
Constituţional, comunicarea între Parchetul General şi preşedintele Camerei se face instituţional prin ministrul justiţiei şi prin procurorul general. Noi am aprobat de principiu să punem la dispoziţie toate documentele, dar, din punct de vedere regulamentar, am returnat acest document rugându-l pe pocurorul general să emită această cerere sub semnătura domniei sale. Sunt două erori de fond. În primul rând, nu Biroul Camerei ia această decizie, ci Biroul reunit și scrisoarea trebuia trimisă procedural de către procurorul general către Birourile reunite ale Camerei şi Senatului pentru a fi discutate în Biroul reunit, astfel încât documentele să fie scoase din arhiva Senatului pentru a fi puse la dispoziţia Parchetului General, a procurorului şef care se ocupă de acest caz.
Valeriu Zgonea
președinte, Camera Deputaților
Zgonea a arătat că, în opinia lui, într-o perioadă foarte scurtă procurorul general va trimite scrisoarea oficială şi atunci, împreună cu preşedintele Senatului, Călin Popescu – Tăriceanu, va convoca Birourile Permanente reunite pentru a pune cât mai rapid la dispoziţie aceste documente.
Valeriu Zgonea a mai spus că, în acest sens, i-a trimis o scrisoare procurorului general pentru a-i explica că cererea trebuie făcută constituţional.
„În rest, noi suntem de acord, vom vota toţi din Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor pentru transmiterea de îndată a acestor documente, când scrisoarea va veni oficial„, a mai spus Zgonea.
„Legea ne obligă să punem la dispoziţie de îndată aceste documente şi eu cred că în maximum o săptămână documentele vor fi puse la dispoziţie„, a adăugat Zgonea.
Comisia de anchetă Nana a făcut audieri în acest caz, însă raportul comisiei nu a putut fi supus dezbaterii plenului Parlamentului deoarece Parchetul a început o anchetă penală.
R.D.