Parada de Ziua Naţională a României este în premieră deschisă de un detaşament format din militarii români răniţi în teatrele de operaţii din Irak, Afganistan şi Balcanii de Vest, 50 dintre aceştia dând onorul pentru această ceremonie.
Ziua Naţională a României este sărbătorită cu parada militară din Bucureşti, la care participă şeful statului, politicieni, oficialităţi, ambasadori, alţi invitaţi, dar şi un numeros public. an de an, parada militară de 1 Decembrie s-a ţinut pe bulevardul Kiseleff, apoi pe sub Arcul de Triumf. De doi ani însă, monumentul Arcului de Triumf este în renovare, lucrările nefiind finalizate.
Peste 2.600 de militari şi 360 de mijloace tehnice din Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, SRI, SPP, STS şi Poliţia Locală iau parte la parada militară de 1 Decembrie care a început în Capitală,la ora 11.00, manifestările desfăşurându-se în Piaţa Constituţiei. În premieră, defilează un detaşament format din militari răniţi în misiunile executate în afara graniţelor, în teatrele de operaţii din Balcanii de Vest, Irak şi Afganistan. 26 de militari şi-au sacrificat viaţa pentru ţară, iar de 1 Decembrie, 50 dintre cei 165 de răniţi dau onorul de Ziua Naţională a României. Militarilor români li se vor adăuga detaşamente de militari din Bulgaria, Polonia, Republica Moldova, Statele Unite ale Americii şi Turcia.
O altă premieră este că această paradă este prima a ţării noastre ca stat cu comandament NATO, prin comandamentul de divizie de intervenţie rapidă, care întregeşte linia de apărare împotriva Rusiei.
Toate străzile din jurul Casei Poporului sunt închise până la ora 16.00, parcarea maşinilor fiind interzisă. Poliţiştii de la rutieră sunt în trafic pentru a direcţiona autoturismele pe rute ocolitoare. Punctele de acces pentru a ajunge în piaţă sunt la intrarea dinspre B-dul Unirii, la intersecţia B-dul Libertăţii cu B-dul Naţiunile Unite sau intrarea dinspre Calea 13 Septembrie.
În Bucureşti, la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I a avut loc, de dimineaţă, o ceremonie militară de depuneri de coroane de flori. De asemenea, au loc ceremonii militare şi religioase de depunere de coroane de flori în garnizoanele din ţară unde sunt dislocate mari unităţi şi unităţi militare.
De Ziua Naţională, drapelul tricolor este arborat în toate instituţiile militare din ţară, iar la bordul navelor maritime şi fluviale ale Forţelor Navale se ridică Marele Pavoaz.
Din anul 1990, ziua de 1 Decembrie a devenit, prin lege, Ziua Naţională a României. La 1 decembrie 1918 a fost convocată, la Alba Iulia, Adunarea Naţională a Românilor, lucrările finalizându-se cu Hotărârea de unire necondiţionată a Transilvaniei cu România, votată în unanimitate (acest act a avut loc după ce, la data de 27 martie 1918, respectiv 28 noiembrie 1918, organele reprezentative ale Basarabiei şi Bucovinei au votat Unirea).