3 C
București
joi, 23 ianuarie 2025 - 0:17
No menu items!

Paraclisul icoanei făcătoare de minuni adună credincioşii de pretutindeni!

spot_img

Paraclisul icoanei făcătoare de minuni adună credincioşii de pretutindeni!

Ce semnifică paraclisul icoanei făcătoare de minuni?

În fiecare an, 21 ianuarie sărbătoreşte Icoana Maicii Domnului, Îndrumătoarea. Mănăstirea „Mihai Vodă” din Bucureşti, ctitorie voievodală ridicată la sfârşitul secolului al XVI-lea, adăposteşte icoana făcătoare de minuni, valoare istorică şi duhovnicească. Consemnările cronicarilor arată că Mihai – Banul Craiovei, fiind condamnat la moarte de către Alexandru Vodă cel Rău, în drum spre locul execuţiei, a cerut voie gărzilor să se închine în Biserica Albă Postăvari. Intrând, s-a rugat în faţa icoanei Sfântului Nicolae, făgăduindu-i că-i va înălţa o mănăstire, dacă îl scapă de moarte. Ruga i-a fost ascultată şi, ajuns la locul execuţiei, călăul, speriat de chipul măreţ al omului, a aruncat securea, spunând că nu poate să-l omoare. Cruţat, Mihai şi-a ţinut făgăduiala şi a ridicat Mănăstirea Mihai Vodă cu hramul Sfântului Nicolae, bijuterie arhitectonică şi monument Unesco.

În timpul regimului comunist, biserica a scăpat miraculos de demolare. Se spune că, în preziua demolării, Ceauşescu a avut un vis cumplit, ce l-a determinat să renunţe la demolare şi să accepte translatarea. După sfinţirea bisericii, femeile care făceau curăţenie au constatat că icoana, pictată pe un fond albastru deschis, crăpată pe mijloc şi deteriorată, este fierbinte şi nu poate fi scoasă din lada în care se afla. Părintele a crezut că lumânările aprinse sunt vinovate, dar în biserică nu ardeau lumânări şi aşa a constatat minunea. În timpul restaurării, a ieşit la iveală inscripţia „Hodighitria – cea care te povăţuieşte, te întâmpină şi te previne de necazuri”. Credincioşii au constatat cum Fecioara Maria se îmbujora, se întrista sau se bucura. Cea mai mare minune a fost trăită de o femeie, care, zdrobită de vestea că nu poate avea copii, s-a rugat în faţa icoanei şi, după 40 de zile, l-a anunţat pe preot că va avea un prunc. S-a născut o fetiţă sănătoasă şi frumoasă, primul copil închinat Maicii Domnului. Au urmat nenumărate alte minuni – tineri care s-au căsătorit, bolnavi care au primit alinare şi vindecare.

Pe placa din curtea bisericii scrie: “Acest străvechi lăcaş ce strălucea odinioară pe Dealul Uranus, fiind cea mai frumoasă cetate medievală, a scăpat de vitregiile vremurilor din urmă, fiind strămutată în anul 1985 în strada Sapienţei.”

C.N.