4.8 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 19:12
No menu items!

Para bogată

spot_img

Para bogată

Cultivat încă din antichitate în Europa de vest, nordul Africii și estul Asiei, părul, iniţial copac ornamental, a devenit un fruct cu un conținut deosebit de apreciat.

Perele stimulează digestia, prin conţinutul de fibre, cresc pofta de mâncare, vitaminizează și mineralizează organismul. În stările febrile, scade temperatura, favorizează eliminarea toxinelor din organism, stimulează formarea globulelor roșii și funcțiile organelor. Frunzele sunt recomandate în tratarea afecțiunilor urinare, renale şi diabet. Gargara cu macerat din frunze de păr servește la tratarea infecților faringelui și la amigdalite. Pulberea din scoarță de păr este folosită în combaterea diareei.

Perele sunt sănătoase și datorită conținutului de vitamine C, A, B1, B2, B9, E şi K, fosfor, calciu, magneziu, fier, clor, mangan, iod, fluor, potasiu, seleniu și cupru, având un indice glicemic scăzut. Perele sunt nutritive, sedative, astringente, detoxifiante şi energizante. Consumul perelor scade riscul de a dezvolta cancer de colon, sunt de ajutor pentru scăderea colesterolului, prevenirea cancerului, prevenirea astmului si combaterea constipației.

Diversificarea hranei la bebeluși se începe cu para, deoarece conţine nutrienţi importanţi şi optzeci la suta este apă, ceea ce uşurează digestia. Pentru că este cel mai puțin acid fruct, para este recomandată a se oferi, ca prim aliment solid, chiar și copiilor care suferă de reflux.

Lemnul de păr este unul dintre favorite în industria lemnului – datorită calității sale, este ales la fabricarea instrumentelor muzicale, a furnirurilor estetice şi a mobilei, fiind folosit în tâmplărie, construcții și sculptură.

Roxana Mera

Articolul precedent
Articolul următor