-0.9 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 9:43
No menu items!

Papa Francisc, gest duios față de o supraviețuitoare de la Auschwitz. Viața femeii, subiect de film

spot_img

Momentul impresionant a avut loc în cadrul Audienţei de miercuri de la Vatican. O femeie s-a apropiat de Papă și a început să îi vorbească. La un moment dat, Papa Francisc s-a aplecat și i-a sărutat brațul pe care femeia are tatuat numărul imprimat în lagărul de concetrare de la Auschwitz.

Lidia Maksymowicz, de 81 de ani, se află zilele acestea în Italia, unde va fi prezentat un documentar despre viaţa ei. Producția a primit titlul sugestiv: „70072, fetiţa care nu ştia să urască. Povestea adevărată a Lidiei Maksymowicz”. Numărul este cel pe care l-a primit la Auschwitz, la vârsta de trei ani când a fost deportată.

This photo taken and handout on May 26, 2021 by The Vatican Media shows Pope Francis (R) kissing the concentration camp’s inmate tattoo of Lidia Maksymowicsz (L), a Polish-Belarusian Holocaust survivor of the Auschwitz-Birkenau camp, during the Pope’s weekly general audience at San Damaso courtyard in the Vatican.,Image: 612764103, License: Rights-managed, Restrictions: RESTRICTED TO EDITORIAL USE – MANDATORY CREDIT „AFP PHOTO / VATICAN MEDIA” – NO MARKETING – NO ADVERTISING CAMPAIGNS – DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS, Model Release: no, Credit line: Profimedia

Suveranul Pontif i-a apucat cu blîndețe brațul și l-a sărutat acolo unde are inscripționat numărul din lagăr, apoi a îmbrățișat-o pe femeie. Momentul a impresioanat mulțimea.

/Pope Francis visits the former Nazi-German concentration and extermination camp KL Auschwitz II-Birkenau in Brzezinka, Poland
Pope Francis visits Auschwitz, Oswiecim, Poland – 29 Jul 2016,Image: 295426920, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia

Femeia, care trăieşte la Cracovia, a fost deportată în 1943 şi a ajuns în lagărul de concentrare, în pavilionul destinat copiilor, ca victimă a experimentelor atroce ale medicului din lagăr, considerat a fi criminal de război, Josef Rudolf Mengele.

După eliberarea din 1945, soldații ruși au presupus că mama ei, Anna, tatuată cu numărul 70071, era moartă. Așa că Lidia fost adoptată și crescută de o familie catolică poloneză. Născută Ludmila Boczarowa, nu știa că mama ei biologică supraviețuise, de fapt. Cele două s-au reunit abia la începutul anilor ’60, cu puțin timp înainte ca cea care i-a dat naștere să moară.