-1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 7:02
No menu items!

Papa, acuzat de crime împotriva umanității

spot_img
Papa, acuzat de crime împotriva umanității
foto: bzi.ro

Papa și mai mulți cardinali importanți ai Vaticanului au fost acuzați de posibile crime împotriva umanității, pentru acoperirea preoților catolici vinovați de abuzuri sexuale, în plângeri oficiale adresate Curții Penale Internaționale (CPI). Informația a fost publicată joi, la trei zile de la momentul la care Papa și-a anunțat demisia, de Agerpres care citează un articol publicat în Daily Telegraph pe 13 septembrie 2011.

Cotidianul britanic relata la acea dată că Centrul pentru Drepturi Constituționale, un grup juridic non-profit cu sediul la New York, a solicitat o anchetă a CPI în numele Rețelei Supraviețuitorilor Celor Abuzați de Preoți (RSCAP), argumentând că, în ciuda promisiunilor de a-i înlătura pe agresori, biserica a întreținut un “sistem îndelungat și extins de violență sexuală”.

Plângerea îi numește pe: Papa Benedict al XVI-lea, parțial în fostul său rol de prefect al Congregației pentru Doctrina Credinței, care, în 2001, a deținut explicit responsabilitatea de a investiga cazurile de abuz; pe Cardinalul William Levada, deținătorul actual al acestei funcții; pe Cardinalul Angelo Sodano, secretarul de stat al Vaticanului în timpul Papei Ioan Paul al II-lea, și pe Cardinalul Tarcisio Bertone, actualul ocupant al acestui post.

Avocații victimelor susțin că, violul, violența sexuală și tortura sunt considerate crime împotriva umanității, așa cum este descris în tratatul internațional care trasează mandatul instanței. De asemenea, oficialii Vaticanului sunt acuzați de elaborarea unor politici care au perpetuat prejudiciul, ceea ce ar constitui un atac împotriva unei populații civile.

Plângerea formulată de RSCAP survine într-un moment în care scandalul abuzurilor se intensifică în lume, afirmă Daily Telegraph.

Mii de oameni din Irlanda, Germania și alte părți ale lumii au povestit despre preoți care au abuzat persoane, despre episcopi care i-au acoperit și despre oficiali ai Vaticanului care au acționat atât de lent, încât agresorii au rămas în posturile ocupate zeci de ani.

Conform unui studiu comandat de episcopii americani la John Jay College of Criminal Justice din New York, plângerile privind abuzurile au înregistrat un maxim în anii ’70, apoi au început să scadă vertiginos în 1985, pe măsură ce episcopii și societatea au ajuns să conștientizeze problema.

A.V.