33.6 C
București
marți, 2 iulie 2024 - 11:51
No menu items!

Panama Papers: Toți cei 28 de inculpați în scandalul Mossack-Fonseca au fost achitați

spot_img

Un tribunal panamez a achitat toate cele 28 de persoane acuzate de spălare de bani în legătură cu scandalul Panama Papers, încheind un proces care a început în aprilie. Documentele financiare secrete au fost divulgate în 2016 într-o uriașă scurgere de informații, dezvăluind modul în care unele dintre cele mai bogate și mai puternice persoane din lume folosesc paradisurile fiscale pentru a-și ascunde averea și a scăpa de impozite.

Printre cei exonerați de instanță s-au numărat Jurgen Mossack și Ramon Fonseca (decedat între timp), fondatorii Mossack-Fonseca, casa de avocatură dispărută între timp, dar aflată în centrul scandalului din 2016.

Judecătorul a considerat că dovezile examinate de instanță nu au fost „suficiente” pentru a stabili responsabilitatea penală a inculpaților. În timpul procesului, acuzarea a solicitat pedeapsa maximă de 12 ani pentru spălare de bani atât pentru Mossack, cât și pentru Fonseca, care a murit în spital în luna mai.

Atât Mossack, cât și Fonseca au negat că ei, firma lor sau angajații lor ar fi acționat ilegal.
Procesul, care a avut loc în Panama City, a durat 85 de ore, a presupus audierea a 27 de martori și a luat în considerare peste 50 de probe documentare, potrivit presei locale.

După o perioadă îndelungată de deliberare, judecătorul a declarat că dovezile colectate de pe serverele Mossack Fonseca nu au fost strânse în conformitate cu un proces echitabil și a retras toate acuzațiile penale împotriva inculpaților.

În cadrul celei mai mari scurgeri de date din istorie, Panama Papers, 11 milioane de documente au fost divulgate ziarului german Sueddeutsche Zeitung și împărtășite cu o echipă internațională de jurnaliști.

În 2017, Mossack Fonseca a declarat că firma a fost victima unui act de piraterie informatică și că informațiile divulgate au fost denaturate.

Ministrul de externe David Cameron, președintele Ucrainei Volodymyr Zelensky și starul argentinian de fotbal Lionel Messi s-au numărat printre cei ale căror afaceri au fost analizate în urma scurgerii de informații.

În total, datele au dezvăluit legături cu 12 actuali sau foști șefi de stat și de guvern, inclusiv dictatori acuzați de deturnare de fonduri din propriile țări.

Elena Cristea