4.1 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 20:48
No menu items!

Pământul, lovit de o furtună geomagnetică severă, în aceste zile. Comunicarea GPS, grav afectată

spot_img

O furtună geomagnetică severă este în desfășurare după ce erupțiile solare au trimis plasmă către Pământ, iar Aurora Boreală va putea fi observată în zone din sudul Statelor Unite, începând de astăzi.

Centrul de Prognoză a Vremii Spațiale (SWPC) al Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice din Statele Unite (NOAA) a emis o Alertă de Furtună Geomagnetică duminică, după ce sateliții de observare a Soarelui au înregistrat o explozie solară de tip X 1.1 și mai târziu o coroană de viteză mare a găurii corona (CH HSS), transmite Fox Weather.

Aurorele apar atunci când particulele încărcate de pe Soare interacționează cu atmosfera Pământului, creând ceea ce este cunoscut sub numele de Lumini Nordice și Sudice.

Pe scala de cinci puncte a furtunilor geomagnetice, experții spațiali au crezut că prima undă de energie ar putea fi clasată fie ca G1, fie ca G2, dar să crească luni la un G3.

Cu toate acestea, în ultimele 24 de ore, au fost observate condiții severe de vreme spațială de tip G4 care se preconizează că vor continua, conform tabloului de bord SWPC.

O furtună geomagnetică de clasă G1 este cea mai slabă și duce în mod obișnuit la apariția Aurorelor în apropierea Cercului Polar de Nord.

O furtună G3 permite observarea unei aurore până în Washington, Wisconsin și New York, dacă cerul este senin. Cele de nivelul 4 din 5, duc la apariții ale Aurorei Boreale ar putea fi vizibile până în Alabama și California de Nord.

Cantitatea de activitate geomagnetică este, de asemenea, monitorizată de magnetometrele terestre, iar evenimentul este măsurat pe scara Kp index, care variază de la 0 la 9.

Institutul de Geofizică al Universității din Alaska Fairbanks prognozează o activitate ridicată a aurorei cu niveluri Kp-6 până luni seara.

Experții spațiali spun că determinarea exactă a puterii activității geomagnetice este dificilă, chiar și cu apariții mai frecvente.

Furtunile geomagnetice au devenit mai numeroase în ultimul an, pe măsură ce Soarele începe să atingă faza maximă a ciclului solar.

Un ciclu solar este o secvență pe care câmpul magnetic al Soarelui o parcurge la fiecare 11 ani, când câmpul se inversează. Ciclul solar 25 a început în 2019 și ar putea dura până în 2030.

 

D.Constantin