4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 16:23
No menu items!

Pământul ar putea fi lovit, miercuri, de o furtună geomagnetică

spot_img

Terra ar putea experimenta o furtună geomagnetică miercuri (25 septembrie), după ce Soarele a aruncat o cantitate masivă de plasmă. Probabilitatea ca planeta noastră să resimtă efectele furtunii geomagnetice ar putea fi mai mare din cauza faptului că această erupție solară a avut loc aproximativ în același timp cu echinocțiul de toamnă al Pământului.

Ejecția de masă coronală (CME) a fost declanșată duminică (22 septembrie) la ora 17:39 EDT (21:39 UTC), când o pată solară desemnată AR3835 a erupt neașteptat cu o erupție solară de clasa M. Oamenii de știință nu anticipau această erupție, deoarece AR3835 părea prea stabilă pentru a exploda, potrivit SpaceWeather.com, citat de Space.

În prezent, această plasmă solară se îndreaptă spre Pământ cu o viteză de peste 1.046.073 kilometri pe oră, însă, conform modelelor NASA, doar o parte va lovi Pământul, majoritatea ocolind planeta. În mod normal, acest lucru nu ar declanșa o furtună geomagnetică, dar situația ar putea fi diferită din cauza momentului în care a avut loc această explozie.

Când furtunile geomagnetice lovesc, acestea pot perturba infrastructura de comunicații și rețelele electrice și, în cazuri extreme, pot provoca pene de curent. La altitudini mari, furtunile geomagnetice pot genera, de asemenea, spectacole uimitoare de lumină, cunoscute sub numele de aurore.

Centrul de Prognoză a Vremii Spațiale al NOAA clasifică furtunile geomagnetice pe o scară de la G1 la G5. Aceste furtuni cresc în severitate, cu furtunile geomagnetice de scară G5 fiind cele mai extreme, capabile să provoace prăbușirea completă sau întreruperi ale sistemelor de energie și comunicații.

O furtună de nivel G1 sau G2, precum cea care ar putea avea loc miercuri, are un risc redus de a afecta infrastructura la latitudini mari.

D.Constantin