1.8 C
București
vineri, 7 februarie 2025 - 13:54
No menu items!

Palmă grea dată pacienților: Ministerul Sănătății le interzice medicilor care au firme să colaboreze cu clinicile

spot_img

Ministerul Sănătății a modificat legislația privind cabinetele medicale, eliminând posibilitatea medicilor organizați ca SRL să colaboreze cu alte clinici, ceea ce îi obligă să treacă la statutul de PFI, crescând costurile și afectând accesul pacienților la servicii medicale.

La final de ianuarie 2025, Ministerul Sănătății a modificat ordonanța de organizare și funcționare a cabinetelor medicale (OUG nr. 124/1998) pe motiv că e prea veche, dinainte de intrarea în UE, dar făcut o modificare prin care medicii care au SRL (societate cu răspundere limitată) nu mai pot colabora cu alte clinici. Astfel, ei trebuie să activeze ca PFI (persoană fizică independentă, o formă de organizare pentru profesiile liberale). Consecințele sunt suportate de pacienți care vor avea mai puține gratuități și mai puțin acces la medici.

Ordonanța adoptată pe 31 ianuarie arată, la articolul 6, alineatul 2, că în cabinetul medical, indiferent de forma de organizare, medicul poate avea calitatea de: titular/administrator,  angajat și persoană fizică independentă care are încheiat un contract cu cabinetul medical.

Enumerarea de mai sus nu cuprinde și medicul care are un SRL cu profil medical și care colaborează la mai multe clinici.

Concret, asta înseamnă că medicii care colaborează cu clinicile private de sănătate și au ca formă de organizare SRL – adică încheie contractele pe firma lor – nu vor mai putea face acest lucru decât dacă au PFI. Ceea ce înseamnă că trebuie să își schimbe rapid forma de organizare și în același timp să crească costurile.

Sesizare către minister trimisă de marile clinici private. 70.000 de medici sunt vizați

Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED) a sesizat Ministerul Sănătății cu privire la forma de organizare omisă din ordonanța schimbată, SRL, și susține că acest lucru va avea consecințe grave.

Într-o adresă trimisă pe 5 februarie 2025 către Ministerul Sănătății și consultată de Europa Liberă, PALMED arată că omiterea fiscalizării medicilor prin SRL în cazul colaborării cu clinicile private poate „să destabilizeze întregul sistem medical din România și poate duce la suspendarea activității medicale a cca. 70.000 de cadre medicale, cu repercusiuni directe asupra asigurării serviciilor medicale către pacienți”.

D.Constantin