3 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 22:53
No menu items!

Palada: Banii din exploatarea aurului se vor duce în investiții regionale, agreate cu zona locală

spot_img

Palada: Banii din exploatarea aurului se vor duce în investiții regionale, agreate cu zona locală

Planul de investiții publice pe baza fondurilor obținute din exploatarea aurului la Roșia Montană a fost făcut pe baza nevoilor comunităților locale, respectând un echilibru instituțional între zonele de interes social și investițional, a declarat Mirel Palada, coordonator al Direcției de Strategii Guvernamentale la Cancelaria Primului Ministru.

”Nevoile de investiții sunt agregate în consultare cu zona locală”, a declarat Palada pentru Sursa Zilei.

Potrivit unui document întocmit de Direcția de Strategii Guvernamentale, Guvernul ia în considerare o listă de investiții în sănătate, infrastructură de transport, educație și asistență socială, în valoare de 4 miliarde de euro, adică suma estimată a fi atrasă la bugetul statului ca urmare a exploatării miniere de la Roșia Montană, dacă aceasta va fi aprobată de statul român.

Documentul arată că obiectivele au fost alese ”ținând cont de nevoile comunitare la nivel regional existente în zona din care face parte localitatea Roșia Montană și coroborând aceste nevoi comunitare cu direcțiile strategice de dezvoltare a României”.

Lista cuprinde următoarele obiective:

I. Sănătate – Suma totală – 2,2 miliarde euro

1. Dezvoltarea capacității de a oferi servicii medicale de calitate prin dotarea a 6 spitale de urgență din regiune, cu 800 de paturi. – 1,2 miliarde euro

2. Modernizarea a 40 de spitale municipale în orașele din Transilvania. – 1 miliard euro

II. Infrastructura de transport – Suma totală – 1,3 miliarde euro

1. Finalizarea lucrărilor pentru 165 de km din autostrada Transilvania pe sectorul Sebeș – Borș, tronsoanele Borș – Suplacu de Barcău (64 km); Suplacu de Barcău – Nădășelu (92 km); Nădășelu – Gilău (9 km). Sumă totală estimată: 1,3 miliarde euro

III. Educație – Suma totală – 280 milioane euro

1. Dezvoltarea infrastructurii de educație prin construirea sau modernizarea a 400 de grădinițe, de câte 600 mp cu câte 4 săli de grupă. Sumă totală estimată: 100 milioane euro (investiție medie 250.000 euro / grădiniță)

2. Dezvoltarea infrastructurii de educație prin construirea sau modernizarea a 300 de școli. Sumă totală estimată: 60 milioane euro (investiție medie de 200.000 euro pentru o școală)

3. Modernizarea a 15 cămine studențești în centrele universitare Cluj, Timișoara, Brașov, Sibiu, Oradea. Cost total estimat: 120 milioane euro

IV. Asistență socială – 220 milioane euro

1 . Dezvoltarea capacității de a oferi servicii de asistență socială de calitate prin construirea sau modernizarea a 110 azile de bătrâni. Sumă totală estimată: 220 milioane euro.

 Vlad Bârleanu

foto: rnews.ro