Camera Deputaților a adoptat, miercuri, un proiect de lege privind modificarea statutului personalului silvic și a introdus prevederea prin care personalul silvic cu atribuţii de pază să fie dotat cu armament de serviciu, letal sau neletal. Proiectul urmează să fie trimis la promulgare și apoi va intra în vigoare imediat după publicarea în Monitorul Oficial.
Astfel, noul articol prevede ca „în exercitarea atribuţiilor de serviciu, personalul silvic cu atribuţii de paza fondului forestier naţional, a fondului cinegetic naţional, a fondului piscicol şi a ariilor naturale protejate are statut special, este dotat cu armament de serviciu letal sau neletal, după caz, şi poate face uz de armă, în condiţiile reglementărilor privind regimul armelor şi muniţiilor„.
De menționat este că în prezent pădurarii au armament neletal în dotare, conform unor modificări efectuate în trecut de către Guvern.
O altă modificare a legii prevede ca personalul silvic pensionat la vârsta standard beneficiază de o gratificaţie egală cu minimum 5 salarii brute pe ultima lună de activitate, suportată de angajator.
Potrivit actului normativ, „personalul silvic este format din persoanele care au pregătire de specialitate silvică atestată prin actul de absolvire a unei forme de învățământ recunoscute în România și care își exercită efectiv în domeniul silviculturii profesiunea de silvicultor”.
Ultimul incident grav a fost în luna octombrie, când corpul unui pădurar a fost găsit aruncat într-o râpă din pădure. Bărbatul de 37 de ani, tatăl a trei copii, era angajat al Direcţiei Silvice Maramureş, Ocolul silvic Strâmbu Băiuţ. El fusese împușcat în spate cu propria armă de vânătoare.
E. Stan