1.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 23:22
No menu items!

Pacienții cu afecțiuni oncologice au acces la terapii inovatoare

spot_img
  • Marilena Nedelcu

Abordările de tratament recente au schimbat complet perspectiva pacientului bolnav de cancer

Pandemia a afectat în egală măsură atât pacienții bolnavi de COVID-19, cât și pacienții cu afecțiuni cronice, care fie au access mai greu la tratament, fie sunt mai vulnerabili în cazul infectării cu virusul SARS-COV-19. Pacienții diagnosticați cu boli cronice grave, precum afecțiunile oncologice, au nevoie de acces rapid și facil la tratamente și monitorizare continuă pentru că lupta cu cancerul este o luptă contra cronometru.

De asemenea, accesul îngreunat de pandemie la serviciile medicale poate determina creșterea numărului de afecțiuni oncologice depistate în stadii avansate, pacienții adresându-se medicului doar atunci când semnele și simptomele bolii devin vizibile și greu de suportat.

În tabloul sistemului de sănătate din România, în pandemie, există și vești bune: pacienții români pot avea access la terapii inovatoare pentru tratamentul cancerului, aproape la fel ca orice pacient dintr-o țară europeană. Medicul specialist este cel care poate prescrie, informând pacientul depre eficiența tratamentului, beneficii, reacții adverse și interacțiunile medicamentoase.

Asociația Local Working American Group – LAWG vă prezintă în cadrul unui proiect unic dezvoltat în România, prin intermediul Sursa Zilei, importanța terapiilor biologice în tratarea cu success a unor afecțiuni grave.

Medicamentele biologice sunt definite de către legislația europeană drept „medicamente care conțin una sau mai multe substanțe active obținute sau derivate dintr-o sursă biologică.”

În cadrul unei serii de interviuri cu medici specialiști recunoscuți de comunitatea medicală, în domeniile oncologie, dermatologie, neurologie, gastro-enterologie, hematologie și reumatologie, împreună cu medici și specialiști care reprezintă, în acest moment, vocea autorităților din sănătate, veți afla care ar fi cele mai recente inovații și tratamente pentru pacienții români, cum și mai ales când ar putea fi implementate și disponibile acestea în România, pentru pacienții români.

Terapiile biologice inovatoare au schimbat complet perspectiva tratamentului pacientului oncologic din România. Datorită acestor tratamente, pacienții pot privi boala ca pe o afecțiune cronică. Și spun asta, atât din perspectiva tratamentului adjuvant, cu țintă curativă, în cadrul căruia medicul oncolog are ca țintă terapeutică vindecarea bolnavului; cât și din perspectiva  pacientului cu boală avansată sau metastatică, unde supraviețuirea poate să crească semnificativ și mă refer la ani buni de viață cu o calitate bună a vieții, dacă ne raportăm la supraviețuirile pe care le aveam cu 10 ani în urmă”, a declarat dna. conf. univ. dr. Dana Stănculeanu, medic primar Oncologie, doctor în Științe Medicale.

În momentul de față, practic, acordăm toate tratamentele inovatoare care au primit aprobarea de la Agenția Națională a Medicamentelor și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), deci, sistemul de sănătate din România, cu o finanțare destul de fragilă comparativ cu media europeană de finanțare a sectoarelor de sănătate din Europa, a făcut un efort financiar deosebit, ținând pasul cu inovația, în vederea asigurării de tratamente oncologice, astfel încât și pacienții noștri să beneficieze de tratamente inovatoare la nivelul acordat în toara Uniunea Europeană”, a declarat în cadrul unui amplu interviu dna. conf dr. Adela Cojan, președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Urmăriți începând de mâine, interviurile SursaZilei.ro la rubricaSPECIALIȘTI ÎN SĂNĂTATE”.

Invitații primei ediții dedicate oncologiei: doamna conf. dr. Dana Stănculeanu, medic primar oncologie, doctor în științe medicale și doamna conf. dr. Adela Cojan, președinte al CNAS.