6.1 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 0:17
No menu items!

Pacientele cu diagnostic fals de la Spitalul de Arşi din Capitală, riscă închisoarea

spot_img

spitalul-de-chirurgie-plastica-reparatorie-si-arsuri

Primele treizeci de tinere interceptate în timp ce-şi făceau operaţii estetice la Spitalul de Arşi din Capitală au fost puse deja sub acuzare pentru dare de mită. Alţi opt martori au fost chemaţi să povestească detaliile relaţiilor dintre medici şi pacienţii cărora le erau decontate ilegal intervenţiile chirurgicale şi şederea în unitatea medicală.

Procurorii Parchetului Capitalei inventariază în aceste zile toate intervenţiile chirurgicale efecuate în cel mai mare spital de chirurgie plastică şi reparatorie din ţară, încercând să determine câte dintre operaţii au fost făcute în alte scopuri decât pentru sănătatea pacienţilor.

Primează cazurile în care anchetatorii au deja interceptări (octombrie-martie 2013), pentru că pot să dovedească faptul că pacientele care solicitau intervenţii de chirurgie plastică aduceau la spital şi documente care atestau în fals suferinţe medicale.

În aceste cazuri, procurorii spun că este exclus ca pacientele să nu fi conştientizat că operaţiile lor sunt făcute pe sub mână, iar banii plătiţi nu ajung în conturile spitalului de stat.

Există şi cazul de pacienţi cărora medicii le dădeau de înţeles, conform interceptărilor, că aceeaşi intervenţie chirurgicală pe care o cereau la clinicile private se face şi la stat, în aceleaşi condiţii, doar că mai ieftin. În aceste situaţii, procurorii vor face mai multe audieri pentru a cuantifica vinovăţia „beneficiarului”, întrucât, teoretic, şi în aceste cazuri pacienţii puteau să conştientizeze că medicii sau asistentele primesc „un folos necuvenit” în momentul în care nu le erau date chitanţe pentru sumele plătite.

Tribunalul Bucureşti a arestat săptămâna trecută, la cererea procurorilor Parchetului Bucureşti, trei medici de la Spitalul de arşi pentru că au folosit logistica spitalului pentru operaţii estetice private şi au decontat apoi banii la Casa de Asigurări. Interceptările din dosar arată că medicii cereau între 450 şi 3.400 de euro pentru diferite intervenţii chirurgicale şi le cereau pacienţilor să aducă bilete de trimitere de la medicii de familie cu un alt diagnostic. Alţi şase medici şi o asistentă sunt cercetaţi sub control judiciar.

Mihaela Chiper