7.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 17:47
No menu items!

Pachet de măsuri economice fără precedent în Germania

spot_img
  • Vlad Drăghicescu
    (corespondență specială)

După două zile de negocieri asidue, liderii marii coaliții de la Berlin, formată din grupul conservator CDU/CSU și SPD, au convenit asupra unui pachet de stimulente financiare gigantic (130 de miliarde de euro), menit să revitalizeze cea mai importantă economie europeană, grav afectată de criza de coronavirus. 

TVA redus

Pe lângă măsuri apreciate drept firești în contextul intrării în recesiune a economiei, strategia guvernului federal conține și câteva aspecte mai puțin anticipate de analiști, cum ar fi reducerea TVA de la 19 la 16 la sută, în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2020. În același interval de timp, TVA este redus și pentru bunurile zilnice de consum, cum ar fi alimentele, de la 7 la 5 procente. 

Familii și grădinițe

Noul program economic prevede și acordarea unui bonus unic, impozitabil, de 300 de euro pentru fiecare copil care are dreptul de a primi alocație. Ideea nu a fost lipsită de controverse, voci din ambele tabere guvernamentale subliniind fie că bonusul este prea mic, fie că el ar trebui oferit numai familiilor nevoiașe. 

De pildă, premierul landului Renania de Nord-Vestfalia, creștin-democratul Armin Laschet, propusese un bonus de 600 de euro pentru copii, argumentând că familiile din Germania au mult de suferit din cauza crizei ce a dus la închiderea școlilor și a grădinițelor, precum și a bazelor sportive. 

Totodată, pentru extinderea, renovarea sau construirea de grădinițe, guvernul de la Berlin alocă suplimentar 1 miliard de euro, inclusiv pentru îmbunătățirea igienei în aceste stabilimente.  

Măsuri destinate șoferilor și industriei de automobile

Pe de altă parte, la presiunile social-democraților, marea coaliție a respins propunerea ministrului federal al Economiei, conservatorul Peter Altmaier, de acordare a unei prime la achiziția unui automobil cu motor convențional, pe benzină sau motorină, cu emisii scăzute. Premierul bavarez Markus Söder a argumentat că impulsionarea vânzărilor de mașini dotate cu motoare pe bază de combustie internă va fi asigurată de scăderea TVA, de la 19 la 16 procente. 

Totuși, liderii CDU/CSU și ai SPD au decis prime semnificativ mai mari pentru mașinile electrice. Astfel, până la sfârșitul anului 2021, „bonusul de mediu” acordat de guvernul german crește de la 3.000 la 6.000 de euro pentru achiziționarea de autovehicule electrice al căror preț net de listă este de cel mult 40.000 de euro. Există, de asemenea, o primă și din partea producătorilor de automobile, ce trec printr-o tranziție dificilă, către propulsoarele alternative.  

Marea coaliție de la Berlin intenționează să investească 2,5 miliarde de euro în extinderea rețelei de încărcare pentru mașinile electrice și să promoveze cercetarea și dezvoltarea producției de celule de baterii. Pentru investițiile viitoare ale producătorilor de automobile și ale industriei de aprovizionare, urmează să fie lansat un „program bonus” de două miliarde de euro pentru 2020 și 2021. 

Clienții de energie electrică

Programul de măsuri economice al guvernului german vizează inclusiv o reducere a costurilor cu energia electrică pentru consumatorii privați și pentru companii. În acest scop, suprataxa pentru promovarea centralelor ecologice, ce riscă să crească brusc pe fondul crizei coronavirus, va fi redusă, începând din 2021, prin subvenții de la bugetul federal. Astfel, anul viitor suprataxa va fi de 6,5 cenți pe kilowatt oră și de 6 cenți în 2022. Actualmente, suprataxa ecologică pentru consumatorii privați este de 6,76 cenți. Însă, în abența unor contramăsuri, experții se așteaptă ca aceasta să fie semnificativ mai mare anul viitor. 

Transport feroviar și local

Compania de căi ferate Deutsche Bahn, deținută de statul german, primește miliarde de dolari sub formă de subvenții pentru scăderea drastică a veniturilor din cauza crizei coronavirus. Guvernul federal pune la dispoziția DB capital suplimentar de cinci miliarde de euro. Un sprijin de 2,5 miliarde de euro este planificat și pentru transportul public local.

Sprijin pentru municipalități

Municipalitățile din Germania înregistrează scăderi substanțiale ale bugetelor, în special din cauza prăbușirii veniturilor generate de impozitul pe activitatea comercială, ce este achitat către administrațiile locale. Or, aceste pierderi trebuie acum compensate de guvernul federal și cele de land. 

Potrivit acordului din marea coaliție, Berlinul va contribui cu aproximativ șase miliarde de euro la susținerea municipalităților, unul dintre obiective fiind menținerea capacității acestora de a face investiții, aspect esențial pentru industria construcțiilor și nu numai. În schimb, propunerea ministrului federal de Finanțe, social-democratul Olaf Scholz, ca statul să preia datoriile mai vechi ale municipalităților, s-a lovit de opoziția partenerilor de guvernare conservatori.  

Angajați și angajatori

Criza coronavirus crește cheltuielile tuturor asigurărilor sociale. Pentru a preveni o creștere a costurilor adiacente la salariu, guvernul german intenționează să introducă o așa-numită „Garanție Socială 2021″. Astfel, contribuțiile la asigurările sociale urmează să fie stabilizate la maximum 40 la sută, prin subvenții în valoare de miliarde din bugetul federal. Această mișcare are în vedere protejarea venitului net al angajaților și oferirea unui sentiment de încredere angajatorilor.

Ajutoare pentru companii

Sectoarele și companiile deosebit de afectate de criză primesc sprijin suplimentar în valoare de mai multe zeci de miliarde de euro (cel mult 25 de miliarde), în scopul prevenirii unui val de falimente în rândul companiilor mici și mijlocii al căror profit s-a prăbușit. 

Aceste ajutoare vor fi acordate pentru lunile iunie și august, de ele urmând să profite, între altele, industria hotelieră și a serviciilor alimentare, cluburile și barurile, agențiile de turism sau cluburile sportive profesionale din ligi inferioare. Se achită costuri fixe de până la 150.000 EUR pentru trei luni. De asemenea, este prevăzut un program de reducere a efectelor crizei coronavirus în domeniul cultural, în valoare de un miliard de euro. În plus, este planificată scutirea de taxe pentru companii.