Muntele Etna din Sicilia, cel mai mare vulcan activ din Europa, alunecă spre est în mare, iar oamenii de știință se tem că ar putea declanșa un țunami catastrofal, relatează Greekreporter.
Oamenii de știință sunt îngrijorați de faptul că mișcările lente care au fost măsurate pe flancul de sud-est al Muntelui Etna ar putea escalada și ar putea duce la prăbușirea parțială a acestuia în apă.
Prăbușirea Etnei ar putea crea un tsunami devastator
Un astfel de eveniment ar pune în pericol Sicilia și Marea Ionică, deoarece resturi ar intra în oceanul din jur, provocând posibil valuri devastatoare.
Cu toate acestea, cercetătorii care monitorizează site-ul spun că tot ce pot face deocamdată este „să stea cu ochii” pe vulcanul activ, deoarece nu există nicio modalitate de a spune dacă această accelerație va avea loc în decurs de ani sau secole.
Lucrările anterioare s-au concentrat doar pe componenta supraterană a Etnei, dar strângerea noilor măsurători subacvatice a confirmat că mișcarea se datorează gravitației care acționează asupra flancului său în creștere și instabil.
„Puteți să vă gândiți la o alunecare lentă de teren în acest moment – am avut 4 cm în 15 luni, așa că se mișcă foarte lent, dar există pericolul ca acesta să accelereze și să formeze o alunecare de teren care se mișcă foarte repede în mare”, dr Morelia Urlaub, de la Geomar Helmholtz Center for Ocean Research a declarat recent pentru The Independent, cotidianul britanic.
„Monitorim Etna pe țărm de aproximativ 30 de ani, dar 30 de ani nu sunt nimic în comparație cu vârsta Etnei, care are 500.000 de ani”, a spus ea.
„Se poate întâmpla în 10 sau 100 sau 100.000 de ani – nu putem spune”, a conchis ea.
Având în vedere acest lucru, ea a spus că, deocamdată, este foarte important să monitorizăm în continuare vulcanul și să încercăm să ne facem o idee despre ce nivel de mișcare ar putea indica un colaps iminent.
Din 2000, Etna a avut patru erupții de flanc, și anume în 2001, 2002 până în 2003, 2004 până în 2005 și 2008 până în 2009. Erupțiile la vârf au avut loc în 2006, 2007 până în 2008, în 1 ianuarie, 2012 până în iulie, în 1 ianuarie, 2012 până în iulie. Decembrie 2018 și din nou în februarie 2021.
În februarie 2022, Muntele Etna a aruncat pe cer un stâlp masiv de cenuşă vulcanică, înalt de doisprezece kilometri (7,5 mile), deasupra insulei italiene Sicilia.
Oamenii de știință de la Institutul Național de Geofizică și Vulcanologie din Italia (INGV) din Catania spun că activitatea sa centrat pe un flux de lavă pe versantul de sud-est al muntelui. Cenușa de la erupție a acoperit orașele din apropiere, potrivit agenției de protecție civilă a Italiei.