1.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 21:21
No menu items!

Părintele pastilei ECSTASY a murit

spot_img

Alexander Shulgin a încetat din viață la vârsta de 88 de ani, ascultând muzică de meditație budistă

 ecstasy

Chimistul american Alexander Shulgin, supranumit și „părintele pastilei ecstasy”, un drog pe care l-a descoperit și încercat pe propria-i piele, pe lângă multe altele, a încetat din viață la vârsta de 88 de ani, în noaptea de luni spre marți, potrivit unui anunț făcut de familia sa, transmite AFP.

„Sasha a murit, înconjurat de familie, de cei care l-au îngrijit și ascultând muzică de meditație budistă”, conform unui mesaj postat pe Facebook de soția sa, Ann Shulgin, care a mai precizat că sfârșitul lui Alexander Shulgin a fost unul liniștit.

Chimistul octogenar, care locuia în California, suferea de mai mult timp de un cancer hepatic.

Licențiat în chimie la Universitatea Berkeley (Californie), Alexander Shulgin a devenit interesat în anii ’60, anii revoluției hippie, de studierea moleculelor psihoactive, testând sute de creații proprii — antidepresive, afrodisiace, substanțe stimulatoare, energizante — atât pe sine cât și pe prietenii săi.

În anii ’70 a început să lucreze asupra amfetaminei MDMA, pe care o va denumi mai târziu „ecstasy”. Această substanță care stimulează sistemul nervos era deja sintetizată încă de la sfârșitul secolului XIX și a fost chiar brevetată în 1912 de compania farmaceutică Merck, după care a fost abandonată și uitată până a fost redescoperită de Shulgin.

MDMA, la fel ca și metamfetaminele, inhibă producerea de serotonină, neurotransmițător ce joacă un rol direct în reglarea agresivității, dispoziției psihice, activității sexuale, somnului și sensibilității la durere. Consumul de ecstasy este asociat unui sentiment crescut de intimitate și diminuării stărilor de anxietate, dar poate provoca și stări de paranoia, tensiuni musculare, vedere încețoșată, mișcări rapide ale ochilor, stare de leșin și frisoane.

Conform unui studiu publicat de ONU în 2008, în fiecare an, între 10 și 25 de milioane de oameni consumă cel puțin o dată acest drog.

C.A.