Premierul Nicolae Ciucă a semnat un decret privind numirea lui Ovidiu Reațchi în funcția de președinte al Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență. Decizia a fost publicată, luni, în Monitorul Oficial.
Instituția, care se află în subordinea Ministerului de Externe, a fost înființată pe 31 mai 2021, în cadrul unei ceremonii prezidate de Bogdan Aurescu.
Primul președinte numit a fost Adrian Cristian Bratu, un diplomat de carieră care a demisionat înainte de numirea lui Raețchi, istoric și fost deputat PNL în două legislaturi.
Activitatea precisă a instituției și rezultatele obținute până acum sunt incerte.
Noua structură operează cu termenul „reziliență” – un concept definit la nivel organizațional drept abilitatea de recuperare sau acomodare rapidă la situații nefavorabile sau schimbări.
„Acest proiect reprezintă o iniţiativă concretă şi strategică a României, care contribuie la întărirea rezilienţei NATO, UE și a statelor membre, precum și a statelor partenere.
Prin înființarea și operaționalizarea rapidă a Centrului, țara noastră va deveni un pol de excelență și un furnizor de expertiză pentru statele membre NATO și UE, respectiv pentru parteneri ai celor două organizații, în domeniul rezilienței.
Totodată, expertiza asigurată de Centru va fi de utilitate și va putea veni și în sprijinul instituțiilor românești, în domenii de relevanță”, se arăta într-un comunicat trimis de Ministerul de Externe la momentul înființării centrului.
„Centrul va asigura o platformă pentru discuții strategice și dezvoltare de concepte, instruire și exerciții, precum și colectarea și furnizarea de lecții învățate și va permite dezvoltarea de diferite programe și inițiative în domeniul rezilienței pe următorii trei piloni:
1. Combaterea/reducerea riscurilor prin anticipare și adaptare;
2. Dezvoltarea de instrumente analitice și bune practici;
3. Cooperare practică în domeniul educației, instruirii și exerciții comune.
În perioada imediat următoare, în cadrul Centrului vor funcționa o serie de grupuri de lucru complexe care se vor concentra pe următoarele teme:
- reziliența societală;
- reziliența în domeniul tehnologiilor emergente și disruptive;
- reziliența sistemelor de comunicații și a noilor ecosisteme tehnologice;
- reziliența față de crize și urgențe complexe;
- reziliența asigurării continuității guvernării și a serviciilor esențiale;
- reziliența infrastructurii de transporturi;
- reziliența statelor din vecinătatea NATO și UE la influențele antioccidentale ale actorilor statali și non-statali”, se mai specifică în comunicatul transmis la înființare.