Sursă inestimabilă de sănătate, oul este un aliment complet cu o mare valoare biologică. Proteinele din albuş au cea mai înaltă valoare biologică. Din punct de vedere nutriţional, amestecul proteinelor gălbenuşului şi albuşului realizează cel mai echilibrat conţinut aminoacidic pentru necesarul omului.
Cel mai des consumat, oul de găină cuprinde: proteine, glucide, lipide, acizi graşi saturaţi, acizi graşi mononesaturaţi, acizi graşi polinesaturaţi, colesterol, sodiu, potasiu, magneziu, fosfor, calciu, fier, retinol, caroten, tiamină, riboflavină, vitaminele B6, B12, D şi E, niacină, folacină, acid pantotenic şi calorii care se transformă în energie.
Oul deţine o înaltă capacitate antioxidantă, datorită conţinutului bogat în luteină, protejând ochii împotriva efectului nociv al radiaţiilor ultraviolete. Oul reduce riscul de degenerare maculară, de apariţie a cataractei, de cancer de piele, de sân sau uterin, fiind sursă excelentă de colină, un nutriment necesar în transmiterea influxului nervos, în transportul colesterolului, în metabolismul energetic, în menţinerea membranelor celulare şi în dezvoltarea fetală a creierului.
Colina întăreşte sănătatea creierului, fiind parte componentă a neuro-transmiţătorului acetilcolină, de care depinde şi transmiterea mesajelor nervoase de la nervi la muşchi şi reduce procesele inflamatorii, scăzând concentraţia markerilor.
Oul are impact favorabil asupra sistemului cardiovascular, îmbunătăţind profilul colesterolului seric şi crescând concentraţia colesterolului bun. Consumul moderat de un ou pe zi previne coagularea sângelui şi formarea trombilor, datorită proteinelor anticoagulante din gălbenuş.
Oul întăreşte sistemul natural de apărare a organismului şi previne disfuncţiile tiroidei, întrucât iodul conţinut este uşor de folosit de această glandă. Consumat dimineaţă, este util în menţinerea greutăţii corporale normale, reducând riscul supraponderalităţii şi al obezităţii – pe lângă scăderea în greutate, oul are efect vizibil în scăderea circumferinţei taliei.
Prin bogăţia de nutrienţi şi non-nutrienţi, oul îmbunătăţeşte semnificativ energia fizică şi mentală în rândul copiilor, al adolescenţilor, al adulţilor şi al bătrânilor, fiind indicat tuturor şi în special vegetarienilor, deoarece reprezintă o sursă importantă de vitamina B 12, care lipseşte cu desăvârşire din vegetale.
Roxana Mera