-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 4:29
No menu items!

OUG pentru gestionarea depozitării deşeurilor de către primăriile de sector, după ce primăria lui Nicușor Dan nu a găsit o soluție

spot_img

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tánczos Barna, a anunţat, luni, că în şedinţa de Guvern din această săptămână ar putea intra o Ordonanţă de Urgenţă care dă posibilitatea sectoarelor să gestioneze depozitarea deşeurilor, până când Primăria Capitalei va găsi o soluţie în acest sens. Ministrul a afirmat că în Bucureşti colectarea selectivă lasă de dorit.

“Aceste unităţi administrativ teritoriale nu au construit o alternativă, nu au construit infrastructură. Ministerul va veni prin PNRR şi va aloca sute de milioane pentru construirea acelor platforme de depozitare voluntară, dar ele, în anumite oraşe, deja există şi funcţionează. Luăm exemplul Oradea, Bucureştiul şi Ilfov, nu au pentru că nu au făcut”, a spus ministrul Mediului, Tánczos Barna, întrebat, într-o conferinţă de presă, de ce nu au Bucureştiul şi Ilfovul un sistem integrat de gestionare a deşeurilor şi unde ar fi putut să ducă oamenii deşeurile din construcţii.

Tánczos Barna a precizat că Bucureştiul are un plan care are valabilitate încă trei ani, însă acesta nu prevede construirea unui depozit.

“Bucureştiul nu are un depozit construit de Capitală, de Unitatea Administrativ Teritorială Bucureşti, nu are o abordare unitară şi primarii de sector cer insistent o abordare unitară la nivelul Bucureştiului. Este şi motivul pentru care am promovat o Ordonanţă de Urgenţă care sper să intre poimâine în şedinţa de Guvern prin care să dăm posibilitatea sectoarelor să gestioneze depozitarea până când Primăria Generală va găsi o soluţie de depozitare pentru că astăzi Primăria Generală nu are alternativă la groapa care este cu foarte multe procese şi sectoarele doresc să rezolve problema”, a menționat ministrul.

 El a subliniat că în Bucureşti colectarea selectivă lasă de dorit.

“Colectarea separată lasă de dorit, mai ales, în Bucureşti. Nu aş vrea să vorbim doar despre Bucureşti. Sunt ministru, ministerul este în Bucureşti, dar sunt foarte multe localităţi unde trebuie îmbunătăţite serviciile de colectare selectivă. Sunt milioane de cetăţeni români, care dacă ar avea la dispoziţie un sistem corect, nu ar mai amesteca deşeurile. Dacă le colectează selectiv, este absolut inadmisibil ca maşina care vine să le amestece după aceea. Sunt foarte multe ONG-uri, foarte mulţi cetăţeni care ar vrea să schimbe faţa acestei ţări”, a explicat ministrul Mediului.

El a menţionat că, dacă OUG va fi aprobată, atunci primăriile de sector pot căuta soluţii pentru transportul deşeurilor în alte judeţe, unde sunt platforme de depozitare autorizate.

“Alternativa este căutarea unor platforme de depozitare autorizate în preajma sau în vecinătatea Capitalei astfel încât toate primăriile de sector să nu fie expuse la această situaţie litigioasă şi absolut incorectă, cu singurul loc unde astăzi sunt duse deşeurile din Bucureşti. Ei pot căuta soluţii după această ordonanţă, în zonele învecinate, inclusiv în judeţele unde există platforme de depozitare autorizate”, a aăugat Tánczos Barna.

                                                                                                                Adina Silav