Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis vineri să sesizeze Curtea Constituțională a României cu privire la OUG 14/2017, în urma solicitării venite din partea fostei șefe a DIICOT Alina Bica, în dosarul în care este acuzată de abuz în serviciu.
Alina Bica susține în solicitare, printre altele, că i s-ar fi aplicat legea mai favorabilă și ar fi fost dezincriminat abuzul în serviciu dacă nu ar fi fost abrogată OUG 13.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, vineri, sesizarea Curţii Constituţionale a României în legătură cu Ordonanţa 14/2017, care abroga OUG 13. Astfel, în cazul în care OUG 14 va fi declarată neconstituţionala, atunci OUG 13 îşi va produce efectele. Sesizarea CCR a fost decisă în dosarul ANRP I, în urma excepţiei ridicate de fosta şefă a DIICOT, Alina Bica.
„Ordonanţa de urgenţă nr. 14/2017 a fost adoptată cu încălcarea condiţiilor şi limitelor de adoptare – dispoziţiilor art. 115 alin. (4) şi (6), dar dispoziţiile art. 2 şi ale art. 147 alin. (1) şi (4) din Constituţie”, se arată în sesizare.
O excepţie similară a fost admisă şi trimisă la CCR şi de Tribunalul Vrancea, în 6 aprilie 2017, în dosarul fostului şef al Consiliului Judeţean Ialomiţa, Gheorghe Bunea Stancu, ceea ce înseamnă că situația OUG 14 este una problematică.
Și fosta vicepreședintă a ANRP, Ingrid Mocanu, a ridicat o excepție asemănătoare, în dosarul care se judecă la Curtea de Apel Bucureşti. Ingrid Mocanu a cerut sesizarea CCR, dar instanţa nu a considerat că se impune acest lucru.
Andrei Tudor