-1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 8:44
No menu items!

OTRAVA DIN MÂNCARE (III). Dulciurile care provoacă ADHD

spot_img

Copiii care le consumă devin extrem de agitați, agresivi și își pierd concentrarea

dulciuri

Dulciurile care provoacă sindromul ADHD se găsesc cu uşurinţă în magazinele din România. Şi puţini sunt părinţii care îşi dau seama că aditivii prezenţi în jeleuri le transformă copiii în persoane agresive. Este semnalul de alarmă pe care îl trage echipa de jurnaliști de la Observator în cadrul campaniei „Otrava din mâncare”. 

Radu are opt ani şi este clasa întâi. Are atât de multă energie încât părinţii abia ţin ritmul cu el. Se plictişeşte repede de orice. Iar la lecţii abia se poate concentra. Se foieşte, nu poate sta aşezat pe scaun şi tot timpul parcă este pe picior de plecare.

Nici jocurile sportive nu-l seacă de energie. Tocmai şi-a fracturat mâna la fotbal, dar abia aşteaptă să revină în teren. Mai ales că vacanţa este aproape şi lecţiile nu-i vor mai ocupa tot timpul.

adhd

Uneori este chiar agresiv cu cei din jur. Odată cu vârsta, cresc şi problemele. La cinci ani a fost diagnosticat cu ADHD. Sindromul de hiperactivitate cu deficit de atenţie. De atunci este sub supravegherea specialiştilor, iar părinţii lucrează permanent cu el.

„Copilul cu ADHD nu te plictiseşte niciodată. Din punct de vedere atenţie şi concentrare este foarte mult de lucrat cu el. Dacă nu există comunicare între cele două părţi terapia nu funcţionează, spune mama lui Radu.

Suntem predispuşi spre a deveni alcoolici, spre a deveni consumatori de stupefiante, spre a avea un comportament antisocial, delicvent

Sanda Glicu
președintele Asociaţiei Române de Autism şi ADHD

Sindromul de hiperactivitate este o tulburare controversată. Unii specialişti susţin că nu e vorba despre o problemă înnăscută, ci dobândită. Dobândită, mai cu seamă, din cauza alimentaţiei. Ea este principala problemă. Aditivii alimentari favorizează apariţia AHDH-ului.

„Când vorbim despre AHDH se accentuează tulburările de memorie, tulburările de atenţie şi creşte hiperactivtatea. Vorbim despre compuşii sintetici, vorbim despre coloranţi artificiali şi excesul de zahăr care din păcate se găşesc în toate produsele folosite de copii, dulciuri în special”, dezvăluie același specialist.

Sunt aditivi alimentari care ne otrăvesc copiii. Reporterii Observator au găsit împreună cu şefii de la Protecţia Consumatorului la raft dulciuri care ne transformă copiii în persoane agresive şi neintegrate.

Un cocktail de bombe chimice frumos colorate. Jeleurile conţin E 151 – negru briliant şi roşu carmin – doi aditivi extrem de periculoşi pentru cei mici. Aceste dulciuri sunt foarte frumos colorate, dar dacă citim cu atenţie eticheta nu conţin nimic natural. Acesta creşte hiperactivitatea la copii.  Dacă micuțulconsumă astfel de produse nu va avea rezultate scolare bune şi va crea probleme părinţilor cât şi celor din jurul său. E 151 poate produce şi chisturi intestinale.

Mai mult, jeleurile puternic colorate nu conţin nimic natural. Au doar arome sintetice. Fără urmă de fructe. SCRIS MAREAlte jeleuri, alţi aditivi periculoşi: tartrazina, roşu carmin şi galben orange.

În tara noastră, însă, legea este permisivă. Dar cu o condiţie. Producătorul trebuie să scrie mare pe ambalaj: ATENŢIE! ACEST PRODUS CONŢINE ADITIVI CARE POT INFLUENŢA NEGATIV ATENŢIA ŞI CONCENTRAREA COPIILOR! Mesaj pe care producătorii români nu-l afişează niciodată pe produse.

Comercianţii care vând dulciuri cu astfel de otrăvuri riscă amenzi până la 10 mii de lei, iar marfa este retrasă de la raft.

Olimpia Diaconiuc