10.2 C
București
marți, 5 noiembrie 2024 - 15:53
No menu items!

OTRAVA DIN MÂNCARE (II). Lapte cu ANTIBIOTICE, găsit la vânzare în magazinele din România

spot_img

Autoritățile au intrat în alertă maximă

lapte

În magazinele din România, a fost descoperit la vânzare lapte cu antibiotice. Rezultatul a fost confirmat de un laborator de specialitate, iar autorităţile au intrat în alertă. Acum, se fac controale în toată ţara, pentru că alimentele cu antibiotice sunt extrem de periculoase pentru sănătate şi infecţiile devin tot mai greu de tratat. Subiectul a fost prezentat de echipa Observator în cadrul campaniei „Otrava din mâncare”.

Un simplu test în laborator poate demonstra că un aliment se poate trasnforma cu uşurinţă într-un pericol pentru sănătate. Un simplu test făcut pe lapte de la dozator şi lapte din magazine arată un rezultat cutremurător: o probă analizată din acest aliment conţine reziduuri de antibiotice.

Foarte grav, avertizează specialiştii. Medicii atrag atenţia că, atunci când sunt consumate în mod frecvent, alimentele cu reziduuri de antibiotice provoacă ceea ce se numeşte în termeni medicali biorezistenţă. Mai exact, persoanele care mănâncă astfel de alimente devin rezistente la antibiotice.

Antibioticele pot ajunge în lapte prin două modalităţi. Fie prin furaje în care fermierul pune preventiv antibiotice, fie prin tratamentul cu antibiotice făcut animalelor bolnave. Legea interzice în acest caz vânzarea laptelui pe piaţă. Laptele de la un animal tratat cu antibiotic poate fi comercializat abia după două-trei săptămâni de la finalizarea tratamentului.

 Creşterea rapidă a numărului bacteriilor rezistente la antibioticere prezintă una dintre cele mai mari probleme de sănătate la momentul actual, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Autorităţile de la Bucureşti au dispus deja controale în toată ţara şi au depistat, deja, antibiotice şi în alte alimente decât laptele.

În România, se fac 300 de analize într-un an pentru depistarea antibioticelor în lapte, în Germania, spre exemplu, 300 de analize pe lună. Peste 100.000 de persoane mor anual în Statele Unite ale Americii din cauza infecţiilor intraspitaliceşti, arată cele mai recente studii. Cele mai multe infecţii sunt cauzate de bacterii rezistente la antibiotice.

Olimpia Diaconiuc