-3 C
București
luni, 20 ianuarie 2025 - 7:30
No menu items!

Organizațiile #rezist, susținute de Cioloș și de liderii Opoziției la protestele de duminică seara

spot_img

O parte dintre liderii organizațiilor care au participat și participă și duminică seara la protestele anti-PSD și împotriva modificării legilor justiției din Piața Victoriei, din Capitală, au făcut apel la noi manifestații de amploare, cu susținerea fostului premier Dacian Cioloș – care anunța duminică că platforma sa „România 100” se va transforma în partid politic – și a liderilor Opoziției, Ludovic Orban, Raluca Turcan (PNL) și Dan Barna (USR). 

De altfel, duminică, reprezentanții ONG-urilor – printre care și o tânără amendată de polițiști la finele săptămânii trecute, după ce a participat la manifestările din Piața Victoriei, urmate de agresarea unui bătrân și de demontarea ilegală a scenei amplasate acolo de Primăria Capitalei care intenționa organizarea unui târg de Crăciun – au participat la o întâlnire pe tema protestelor cu Cioloș, Orban și Barna. 

„Prin aceste discuții se caută modalități de comunicare și de acțiune împotriva campaniei PSD-ALDE de modificare a legilor justiției.”, anunțau liderii Opoziției. 

Conferința de presă susținută la finalul întâlnirii prin care românii au fost chemați să participe la protestele de duminică seara a fost deschisă de Mihai Polițeanu, din partea „Inițiativa România” – fost consilier al Monicăi Macovei, cel care a denunțat la DNA adoptarea OUG 13. Denunțul său s-a soldat cu un dosar care a fost declinat Parchetului General și clasat în cele din urmă. 

Polițeanu a formulat o serie de „solicitări imperative”, asumate de participanții la întâlnire, printre cerințe numărându-se respingerea în bloc a legilor justiției și demisiile președinților celor două camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu.

La rândul lui, Ludovic Orban a susținut că reprezintă „majoritatea zdrobitoare din societate”. Mai exact, Orban le-a cerut oamenilor să iasă în stradă și să protesteze pașnic, pentru a arăta actualei puteri că trebuie să țină cont de ”ceea ce vrea majoritatea zdrobitoare din societate„.

CITEȘTE ȘI: 

DOSARUL “OUG 13”. PETENTUL DE SERVICIU AL DNA, MIHAI POLIȚEANU, SUPĂRAT ȘI PE PROCURORII LUI LAZĂR, ȘI PE CCR

MIȘCAREA #REZIST – O MASĂ DE MANEVRĂ FOLOSITĂ DE FORȚE EXTERNE

ÎN SUA, „REZISTENȚII” FAC PUȘCĂRIE. ÎN ROMÂNIA, ȚARA IMPORTATOARE DE #REZIST, VIOLENȚELE ASUPRA PARLAMENTARILOR SUNT ACCIDENTE RUTIERE, IAR AGRESORII, VICTIME

Cioloș: Din platforma România 100 se va desprinde un partid

Cu puțin timp înaintea acestor „consultări”, Dacian Cioloș a anunțat, în cadrul unei întâlniri a comunității Platforma România 100, că din această structură se va desprinde un partid ce urmează a fi prezentat în lunile următoare și care nu va acționa împotriva celor cu „același ADN”. 

„Din platforma România 100 se va desprinde un partid politic. (…) Fără nicio îndoială. E clar și noi, cel puțin, cei care am fondat Platforma România 100, suntem hotărâți să facem lucrul acesta. (…) Trebuie să fie un proces natural, și nu unul forțat. (…) Da, se va desprinde un partid politic din Platforma România 100, dar care are nevoie de o fundație solidă, o fundație de principii, de idei, valori și are nevoie, mai mult decât atât, de o viziune și de programe și chiar de proiecte. E important să arătăm oamenilor nu doar o viziune și o ideologie, e nevoie să arătăm în ce se traduce ideologia sau în ce se traduc acele valori, principii, etică, morală care pot să contureze la un moment dat și ideologia”, a spus Cioloș.

El a arătat că înființarea unui partid nu este un obiectiv în sine al Platformei România 100. Fostul premier a subliniat că un astfel de proiect trebuie să fie rezultatul unei „implicări efective”.

„Obiectivul pe care îl avem e de a contribui la o schimbare, la un proces, la o schimbare care să fie firească, naturală și să pornească din voința oamenilor care sunt gata să contribuie la asta. E important ca această schimbare să nu se facă cu oameni așteptând pe margine și cu alții câțiva — trei, cinci, șapte, zece, cinsprezece, câți or fi într-un partid sau în mișcările civice — să acționeze, să joace pe teren”, a declarat Dacian Cioloș.

Acesta a comentat și vocile potrivit cărora o astfel de inițiativă ar duce la fărâmițarea opoziției.

„Ne gândim și la asta, însă mie mi se pare cumva ca o responsabilitate pe care eu și noi, cei care am inițiat platforma, nu avem decât să o asumăm, ca din această platformă să se desprindă și un partid politic care nu va acționa împotriva celor cu care împărtășim valori, idei și principii comune, cu care avem (…) același ADN. Vom fi deschiși colaborării cu cei cu care putem lucra. Nu avem de gând să ne batem cu cei alături de care trebuie să acționăm în perioada următoare”, a adăugat Cioloș.

R.D.