Motto: „Mâncarea este simbolul dragostei atunci când cuvintele nu sunt adecvate” (Alan D. Wolfelt)
Orezul Jollof, Benachin sau orez nigerian, este un preparat popular în multe țări din Africa de Vest. Există mai multe variante ale acestui fel de mâncare, care diferă în funcție de țara în care preparat- Senegal, Gambia, Nigeria, Liberia, Togo, Camerun, Mali și Ghana.
Ingrediente:
- 80 de grame de orez,
- 2 linguri pastă de roșii,
- 1 morcov,
- 1 ardei roșu,
- 3 căței de usturoi,
- ½ linguriță pudră de ghimbir,
- 1 ceapă,
- ½ linguriță de curry,
- 250 ml supă de pui sau supă de legume,
- 2 linguri ulei de arahide,
- 2 frunze de dafin,
- sare,
- piper.
Mod de preparare:
Curățăm mai întâi legumele, ardeiul, morcovul, ceapa și usturoiul, le tăiem – cuburi medii și, într-o crăticioară, le fierbem cu apă cât să le acopere.
Când legumele s-au frăgezit, se strecoară supa prin sită și, folosind un blender sau presa de legume, transformăm legumele într-o pastă.
Amestecăm pasta de legume cu supă de pui sau cu supă de legume(puteți folosi zeama de la legumele fierte mai sus), pasta de rosii, pudră de ghimbir și curry și dăm amestecul în clocot.
Între timp, spălăm orezul în mai multe ape și îl lăsăm la scurs pentru câteva minute.
Când amestecul de legume a ajuns la punctul de fierbere, adăugăm orezul.
Fixăm flacăra la foc mic și acoperim cu un capac pentru 10 minute.
Ajuns spre final, se condimentează orezul după gust cu sare și piper.
Se servește ca atare sau sub formă de garnitură.
Poftă bună!
Nicoleta Popa