0.1 C
București
marți, 21 ianuarie 2025 - 9:27
No menu items!

„Ordonanţa-trenuleţ” loveşte bugetarii. Salarii, sporuri şi angajări, îngheţate. Ce se întâmplă cu pensiile

spot_img

Executivul a pregătit așa-numita „Ordonanță-trenuleț”, care stabilește baza pentru Legea bugetului de stat aferentă anului 2025.  Potrivit draftului publicat de Guvern, salariile bugetarilor şi sporurile vor fi înghețate, iar pensiile nu vor mai crește cu 12% de la 1 ianuarie.

Ordonanța Trenuleț este acum în lucru la Ministerul Finanțelor, fiind așteptată constituirea noului guvern pentru adoptarea acesteia.

Documentul include o serie de măsuri de austeritate menite să controleze cheltuielile publice, printre care înghețarea salariilor bugetarilor, reducerea beneficiilor și eliminarea unor drepturi acordate anterior.

Astfel, potrivit documentului, veniturile angajaților din sectorul public vor rămâne la nivelul lunii decembrie 2024. De asemenea, muncă suplimentară va fi compensată doar cu timp liber. Guvernul vrea să îngheţe şi angajările la stat. Se va stabili un număr maxim de posturi pentru instituțiile publice, iar angajările vor fi suspendate începând cu 1 ianuarie 2025.

Autoritățile publice nu vor putea cumpăra mașini și mobilier nici în 2025. Practic, se aplică aceeași ordonanță din 2023, care are și multe excepții.

Pensiile speciale pentru primari și șefi de consilii județene se amână pentru 2026 (tot aici sunt incluse posturile de viceprimar, președinte al consiliului județean și vicepreședinte al consiliului județean).

În draftul publicat de Guvern sunt prevăzute şi măsuri speciale pentru poliţişti şi militari. Aceştia nu vor mai beneficia de decontarea serviciilor turistice, iar compensațiile lunare pentru chirie care nu fac parte din solda lunară ori salariu se vor menține la nivelul din decembrie 2024.

Veştile nu sunt bune nici pentru pentru pensionari. Valoarea punctului de referință pentru pensii rămâne neschimbată, la 81 de lei, iar majorarea de 12% prevăzută anterior pentru 1 ianuarie nu va mai avea loc.

De asemenea, nu se acordă ajutoare sau indemnizații la ieșirea la pensie.

O serie întreagă de indemnizații se mențin la nivelul din 2024, cum ar fi cele pentru persoanele persecutate politic în comunism, cele pentru invalizi, veterani de război, văduve de război, cele acordate membrilor Academiei Române, Academiei Oamenilor de Științp din Româmnia, Academiei de Științe Medicale din România.

Totodată, în 2025 nu vor fi acordate bilete de valoare, cu excepția tichetelor de creșă. Iar angajații din sectorul public nu vor beneficia de vouchere de vacanță pe parcursul anului 2025.

Cuantumul minim al buselor elevilor pentru anul școlar 2025-2026 va fi următorul:

bursă de merit: 450 lei/lună

bursă de reziliență: 300 lei/lună

bursă socială: 300 lei/lună

bursă tehnologică: 300 lei/lună

La acest capitol nu va fi nicio modificare, cuantumul burselor fiind același și acum.

                                                                                                    Adina Bucur