Proiectul de ordonanță privind măsurile de reducere a cheltuielilor ar putea fi pusă în dezbatere publică începând de marți. Prin masurile prevăzute sunt: reducerea cheltuielilor cu 10%, înghețarea angajărilor la stat cu înca un an. Estimarea reducerilor pe care o va face statul este între 5 și 7 miliarde de lei.
UPDATE ORA 20
Proiectul de ordonanță a fost publicat în transparență decizională.
ȘTIREA INIȚIALĂ
Proiectul de ordonantă a fost finalizat de Ministerul Finanţelor și a rămas să intre în dezbatere publică, cel mai probabil marți, și tot in această săptămâna va fi dezbătut în ședința de guvern.
Conform unor surse politice, impactul va fi între 5 și 7 miliarde de lei reducere la bugetul de stat. Măsurile luate au fost anunțate atât de premierul Nicolae Ciucă, dar și de șeful PSD, Marcel Ciolacu.
Se taie 10% de la capitolul bunuri şi servicii, angajările la stat vor fi închețate, de la cabinetele demnitarilor se vor reduce posturi.
Și vom începe chiar de la cabinetele demnitarilor, unde numărul consilierilor va fi redus la jumătate!
„- Reducerea cu 10% a cheltuielilor cu bunuri și servicii cu excepția achizițiilor necesare în sănătate și educație;
– Stoparea achizițiilor de mașini, mobilier și birotică, cu excepția celor pe fonduri europene;
– Stoparea angajărilor la stat;
– Prezența în maximum două consilii de administrație a unei persoane, în conformitate cu recomandările OCDE și jaloanelor din PNRR;
– Limite lunare de cheltuieli pentru fiecare minister în parte, stabilite de Ministerul Finanțelor”, a anunțat Marcel Ciolacu pe Facebook.
Prim-ministrul Ciucă a mai explicat că s-a decis, în coaliției, ntroducerea lanțului scurt de aprovizionare, adică „un circuit de activitate economică ce se desfășoară în zona de producție sau în vecinătatea acesteia și se realizează prin mijloace ecologice şi sustenabile de producție agroalimentară„.
„Concret, prin această măsură vânzarea se va face de la un fermier la un consumator prin implicarea unui număr cât mai redus de intermediari. În plus, entitățile publice care desfășoară activități de alimentație publică (cantine școlare, unități militare, cantine spitalicești etc.) vor achiziționa alimente din vecinătate, conform unor reguli bine stabilite”, a mai spus Nicolae Cucă.