Măsurile pe care Guvernul urmează să le adopte vizează inclusiv creșteri considerabile de prețuri pentru produsele puse în coș de fiecare român.
Aceste măsuri fiscal-bugetare care au fost puse recent în transparență de către Ministerul Finanțelor, sunt măsuri care afectează inclusiv coșul de cumpărături al românilor.
Este vorba de două categorii separate de măsuri: creșterea TVA-ului și majorarea accizelor.
TVA-ul crește pentru produsele montane, pentru produse tradiționale și produse BIO. Produse considerate ca fiind de înaltă calitate.
Românii vor plăti, de asemenea, mai mult și pentru produsele care au o concentrație mare de zahăr, de 10 grame de zahăr la suta de grame de produs. Pentru acestea nu se va mai plăti TVA de 9%, ci de 19%.
Pentru un litru de băuturi îndulcite, de exemplu, impactul ar putea să fie de 20-25% pe litru.
Sunt mai multe măsuri care vizează produsele alimentare, totuși, pentru marea majoritate a produselor, inclusiv cele de bază, TVA-ul rămâne la fel.
Crește prețul țigărilor și alcoolului
Se propune majorarea nivelului accizelor pentru alcool și băuturi alcoolice, începând cu 1 ianuarie 2024. Totodată, se propune ca, în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2024, inclusiv, pentru produsele prevăzute la nr. crt. 1 – 5, reprezentând produsele care fac parte din categoria alcool și băuturi alcoolice, din anexa nr. 1 la Titlul VIII – Accize și alte taxe speciale din Codul fiscal, nivelul prevăzut în coloanele nr. 3 din această anexă, să nu se actualizeze cu creșterea prețurilor de consum din ultimele 12 luni, calculată în luna septembrie a anului 2022, față de perioada octombrie 2014 – septembrie 2015, respectiv, calculată în luna septembrie a anului 2023, față de perioada octombrie 2014 – septembrie 2015.
De asemenea, pentru asigurarea predictibilității fiscale, se propune revenirea la regula generală privind actualizarea cu creșterea prețurilor de consum a nivelului accizei pentru produsele care fac parte din categoria alcool și băuturi alcoolice de la 1 ianuarie 2025.
Prin proiectul de act normativ se propune majorarea nivelului accizelor pentru produsele din tutun prelucrat, începând cu 1 ianuarie 2024. De asemenea, prin excepție de la art. 342 alin. (2) din Codul fiscal, nivelul accizelor aplicabil în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 martie 2025 inclusiv, pentru produsele prevăzute la nr. crt. 6 – 9 din anexa nr. 1 la titlul VIII – Accize și alte taxe speciale din Codul fiscal, este nivelul prevăzut în coloana nr. 3 din această anexă. De asemenea, prin proiectul de act normativ se propune majorarea nivelului accizelor pentru lichidul care conține nicotină și tutunul conținut în produse din tutun încălzit la 1 ianuarie 2024.
Urmare a evoluției tehnologiei, produsele care sunt destinate inhalării fără ardere devin tot mai diversificate. În vederea limitării riscurilor care favorizează frauda, precum și în vederea aplicării uniforme a prevederilor legale, se propune aplicarea unui regim fiscal unitar pentru toate aceste tipuri de produse, indiferent de ingredientele acestora.
Adina Silav