Un protocol cu 15 analize esențiale pentru depistarea bolii COVID-19, monitorizarea și prognosticul evolutiei pacienților a fost, transmis, luni, Ministerului Sănătății în vederea stabilirii unui plan de management al infecțiilor COVID-19 pe teritoriul României. Documentul întocmit de Ordinul biochimiștilor arată că, pe baza experienței de până acum, unul din cinci teste de laborator este FALS negativ prin testarea rRT-PCR, dar și că varianta cea mai bună de diagnostic în COVID-19 ar putea fi combinarea celor două metode de testare rRT- PCR și IgM/ IgG.
Setul de analize recomandate de Ordinul Biochimiștilor poate fi făcut în orice laborator din România și nu necesită aparatură sofisticată sau pregătirea suplimentară a specialiștilor, însă, deși oferă informații valoroase pentru salvarea bolnavilor, aceste rezultate nu pot ține loc de diagnostic, acesta fiind impus de Organizația Mondială a Sănătății exclusiv prin testarea PCR.
„S-a demonstrat că testul de biologie moleculară nu este ceva de nedemontat. Unii bolnavi pot fi asimptomatici și dacă ies în comunitate și nu se păstrează distanța socială, modul de transmitere va dificil de controlat. Există persoane vulnerabile care pot să ia virusul și să dezvolte forme grave de boală. Acest set de analize ajută foarte mult la indentificarea acestor bolnavi, dar mai ales la monitorizarea și prognosticul evoluției bolii în organism. Există niște semnale foarte precise privind direcția în care merge boala și tratamentul care poate fi administrat favorabil”, a explicat, pentru Sursa Zilei, medicul Constanța Popa, președintele Ordinului Biochimiștilor, Biologilor și Chimiștilor din sistemul sanitar din România.
Președintele Ordinului, dr. Constanța Popa, a declarat, pentru Sursa Zilei, că protocolul de analize trebuie să fie prelucrat de Ministerul Sănătății cu toți medicii, spitalele și organizațiile profesionale, pentru a putea fi luate decizii raționale cu privire la gestionarea bolii COVID-19 la nivel național.
Protocolul a fost pus la punct încă din 30 aprilie, însă Ordinul a preferat să ofere un material complet care să conțină și cele mai noi actualizări furnizate de studiile internaționale. Protocolul are la baza descoperiri publicate de cele mai prestigioase reviste științifice din lume și este actualizat cu ultimele modificări aduse, chiar luni, de Federația Internațională a chimiei clinice și medicinei de laborator.
„Aceste analize dau rezultate curative și sunt extrem de importante. Pot fi făcute ușor în orice laborator, pentru că avem 1.800 de specialiști în biochimie, hemostaza și imunologie. Noi am realizat partea noastră, rămâne ca Ministerul Sănătății să gestioneze aceste informații alături de medicii care fac parte din alte societăți profesionale și să decidă etapele în care vor face aceste analize”, precizat dr. Popa
Ordinul biochimiștilor, biologilor și chimiștilor din sistemul sanitar din România a lucrat timp de trei săptămâni la acest protocol care explică cum pot fi identificate, urmărite și gestionate transformările pe care virusul SARS-CoV-2 le produce în corpul persoanelor infectate.
„Realizarea fiecărui test de identificare a prezenței virusului SARS-CoV-2 în organism durează în jur de 4 ore de când proba ajunge în laborator și în jur de 2-4 zile până la obținerea rezultatelor de laborator dacă se adaugă și timpul necesar transportului și altor elemente logistice”, se arată în protocolul postat pe site-ul Ordinului.