4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 13:50
No menu items!

Orban: Poate deschidem mai repede parcurile. Noua șefă a Comisiei antiCOVID se opune: Nu sunt de acord

spot_img

Premierul Ludovic Orban susține că parcurile fac parte din zonele care ar putea fi deschise populației mai repede, dar numai cu respectarea distanțării sociale și igienă. Aceeași intenție a exprimat-o și primarul general Gabriela Firea. Amândoi sunt contraziși de noul șef al Comisiei antiCOVID, Adriana Pistol, proaspăt numită de Guvern în locul lui Adrian Streinu-Cercel.

„Președintele a anunțat obligativitatea purtării măștilor în spații închise. Când se vor relua școlile, grădinițele, cu siguranță vor fi distribuite măști. Vom stabili un mecanism de distribuție și vă vom anunța.

Parcurile fac parte dintre locurile publice, care, dacă se respectă normele de igienă și distanțarea socială, atunci ele pot fi deschise mai repede.

La hoteluri nu vor exista restricții, vor fi deschise, dar cu respectarea normelor de iginenă. În ceea ce privește restaurantele, aici nu putem să asigurăm siguranța oamenilor, asta pentru că nu se poate purta mască.”, a spus Ludovic Orban.

Premierul este contrazis chiar de noua șefă a Comisiei antiCOVID, numită de Guvern, în locul medicului Adrian Streinu Cercel. Noul șef al Comisiei anti-COVID, Adriana Pistol, a spus, joi, la B1 Tv, că nu este de acord cu redeschiderea parcurilor după 16 mai. Reacția vine după ce Gabriela Firea a declarat, în cadrul unui interviu acordat jurnalistului Ion Cristoiu, că se analizează redeschiderea parcurilor mari din Capitală, după data de 15 mai. Firea a că oamenii trebuie să fie responsabili și chiar dacă merg în parc să poarte măști și să păstreze distanța socială. Exact ce a spus Ludovic Orban.

„Cum am spus, nu. Eu cred în distanțarea socială. Încă suntem într-o pantă ascendentă. OK, putem merge la serviciu, eventual în niște condiții pe care le putem gândi. Nu înseamnă că reluăm activitățile în totalitatea lor”, a spus Adriana Pistol. „Și dacă testăm asupra personelor pozitive trebuie să instituim măsuri, apropo de relaxare. Sigur că important e detectăm cât mai rapid cazurile pozitive, apoi, în jurul acestor persoane, dacă sunt contacte trebuie și ele testate ca să vedem dacă și din ele sunt unii pozitivi. Deci detecția rapidă e esențială. Asociate vor fi și măsurile respective, pentru că dacă doar testăm și după aceea ne plimbăm pe stradă, testarea nu ne va ajuta”, a mai explicat Pistol.