3.5 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 16:18
No menu items!

Orban, pentru Sursa Zilei: Trebuie să fim mai atenţi cu banii europeni

spot_img

Guvernul se pregăteşte de dialogul cu Uniunea europeană după ce mai multe rapoarte și investigații făcute chiar de Organizația europeană antifraudă (OLAF) au constatat că de-a lungul ultimilor ani nu doar rata scăzută de absorbţie a fost o problemă, dar şi corectitudinea modului în care au fost folosiţi banii europeni. Mai multe programe europene au fost suspendate până când România va găsi răspunsuri satisfăcătoare în legătură cu modul în care s-au cheltuit banii europeni. Corespondentul Sursa Zilei a stat de vorbă cu Leonard Orban, ministrul pentru afaceri europene, care crede că este posibil ca, până în decembrie, aceste programe să fie deblocate .

 

  • Ce măsuri ar trebui să ia guvernul pentru ca România să redevină credibilă deşi a eşuat în utilizarea fondurilor europene?

N-aş vorbi despre un eşec. Până în 2015 mai este timp pentru mărirea ratei de absorbţie însă este clar că, în următoarele luni, trebuie luate câteva măsuri pentru evitarea suspendării finanţărilor, măsuri care ţin de felul în care se fac achiziţiile publice, de modalitatea de prevenire a conflictelor de interese în ceea ce priveşte achiziţiile publice. O altă măsură este aceea care ţine de capacitatea administrativă şi presupune găsirea unor formule de aşezare a salariilor pe aceleaşi baze, de stimulare a personalului şi introducerea unui sistem de sancţiuni pentru cei neperformanţi.  Aceste măsuri să fie aplicate în următoarele luni pentru a  convinge oficialii europeni de buna noastră credinţă.

  • În ce ar trebui să investească România în perioada 2014-2020 ca să urmeze tendinţele europene de dezvoltare?

În primul rând, trebuie să investească în resursa umană. În al doilea rând, ar trebui să se concentreze pe competitivitatea economică într-un sens larg, care ţine şi de educaţie, inovare etc. Şi, evident, în infrastructură, capitol la care suntem deficitari.

  • Aţi sesizat ca acordul de parteneriat să fi fost pus în pericol de eşecul de până acum?

Nu e în discuţie ca acordul de parteneriat să fie anulat, nu e niciun pericol să nu se semneze, însă, după ce s-au constatat deficienţe la capitolul de achiziţii, unele referitoare chiar la modul organizării acestora, problemele ţin, cu certitudine, de îndeplinirea condiţionalităţilor care impun măsuri stricte în privinţa cheltuirii fondurilor. (Dana Șerb)