Leonard Orban a fost nominalizat pentru Curtea Europeană de Conturi după ce autoritățile române au retras candidatura lui Mircea Vasile Popescu, vicepreședinte al Curții de Conturi.
”Propunerea României ca Leonard Orban să se alături Curții Europene de Audit a fost respinsă miercuri (n.r. – 26 septembrie) de Comisia de Control Bugetar a Parlamentului. 12 voturi au fost pentru și 14 împotrivă, votul fiind secret. Cu toate acestea, candidatura domnului Orban va fi supusă la vot în plenul Parlamentului, în octombrie. Domnul Orban a fost nominalizat după ce autoritățile române au retras candidatura domnului Mircea Vasile Popescu”, comentează autorul pe pagina de web a Comisiei de Control Bugetar.
Inițial, Leonard Orban a primit un aviz negativ, pedeliştii votând împotriva numirii sale pentru funcția de membru al Curţii Europene de Conturi, motivând că acesta nu ar avea experiența necesară ca auditor, astfel încălcându-se articolul 286 din Tratat.
Motivele avizului negativ dat de Comisia de Control Bugetar ar putea fi de natură personală, consideră Cristian Diaconescu, consilier prezidențial: ”De regulă, în momentele în care se promovează o candidatură de acest gen gradul de risc de a nu fi acceptat e redus la minimum, deci tocmai aici e ideea de a face demersuri și de a avea asigurările necesare tocmai pentru a nu trece printr-o situație relativ excepțională, pentru că de regulă ce se cunoaște a fi candidat până la urmă devine și cel nominalizat. Este un post care revine României, deci probail că au avut în vedere în special considerente de natură personală”.
Votul Comisiei de Control Bugetar, cât și cel al plenului Parlamentului European este unul consultativ, decizia finală aparținând Consiliului European, care are abilitatea de a aproba numirea lui Leonard Orban, chiar și în cazul primirii unui aviz negativ al Parlamentului European