7.8 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024 - 12:11
No menu items!

Orban îi dă decisiva lui Zelenski: Ungaria blochează un nou ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 500 de milioane de euro

spot_img

Ungaria nu a aprobat alocarea unei noi tranșe de asistență militară pentru Ucraina, în valoare de 500 de milioane de euro, din Fondul European pentru Pace (EPF), a declarat marți un purtător de cuvânt al guvernului de la Budapesta, potrivit Reuters.

Fondul European pentru Pace a fost înființat în 2021, este finanțat din contribuțiile țărilor UE și vizează sporirea capacității blocului comunitar de a preveni conflictele și de a consolida securitatea internațională.

„Ungaria nu este de acord ca Uniunea Europeană, alături de alte instrumente existente, să folosească Fondul european pentru pace exclusiv pentru a sprijini Ucraina, deoarece acest lucru nu permite alocarea de fonduri suficiente pentru a promova interesele UE în alte domenii”, a transmis biroul purtătorului de cuvânt al Guvernului, într-un răspuns către Reuters.

Acesta a afirmat că alte zone în care fondurile ar putea fi utilizate sunt Balcanii sau Africa de Nord. „Pentru guvernul ungar este esențial ca aceste aspecte să fie clarificate și de aceea nu a aprobat plata următoarei tranșe din EPF”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Cu o zi în urmă, agenția italiană de presă ANSA, citând o sursă, a anunțat că Ungaria a blocat în mod neașteptat alocarea celei de-a opta tranșe de asistență militară pentru Ucraina, în valoare de 500 de milioane de euro. Ajutorul urma să fie alocat lunea următoare.

Budapesta, după cum a relatat agenția, a cerut garanții că banii din EPF nu vor fi cheltuiți exclusiv pentru achiziționarea de arme pentru Ucraina. UE a oferit până acum aproximativ 3,6 miliarde de euro pentru sprijin militar Ucrainei în cadrul EPF.

Ungaria, care este membră a UE și, de asemenea, NATO, a refuzat să ofere vreun echipament militar Ucrainei, care a fost invadată de forțele ruse în februarie 2022.

De asemenea, Ungaria a criticat în mod repetat sancțiunile UE împotriva Rusiei, pe care toate cele 27 de țări UE trebuie, de asemenea, să le aprobe în unanimitate, dar în cele din urmă a susținut toate măsurile convenite până acum.

D.Constantin